Trafikverket arbetar med nya kalkyler för en bro till Fårö. I takt med att färjetrafiken har blivit dyrare, som de två senaste somrarna trafikerats med tre färjor, har broalternativet blivit allt mer lönsamt. Prislappen för en bro till Fårö skulle, enligt Trafikverket, i dag landa på mellan 700 och 800 miljoner kronor. Utslaget på 25 år skulle den årliga kostnaden ligga på 30 miljoner kronor.
Thomas Antser och Frode Kjaervik som främst ligger bakom utredningen i Fårösund ser besparingsmöjligheter med ny teknik i färjorna. De befarar samtidigt att de uppskattade pengarna för en 1 500 meter lång högbro inte räcker och att den skulle bli betydligt dyrare. De jämför med 150 meter kryssningskaj i Visby som kostade 300 miljoner kronor.
– När det gäller en bro verkar Trafikverket ha räknat väldigt lågt, säger Thomas Antsner.
De lyfter istället alternativet att trafikera sundet med eldrivna färjor. I länder som Norge är elfärjor redan ett alternativ. Inom fem år ska hälften av Norges alla bilfärjor vara utbytta till eldrift. I Sverige sätter Trafikverket i sommar in sin första laddhybridfärja, Tellus, i trafik över Gullmarsfjorden till och från Lysekil.
– Vi vill visa att det finns bättre alternativ än det som nu diskuteras, bättre för Fårösundstrakten, Gotland och faktiskt hela Sverige, säger Thomas Antser.
Enligt deras utredning skulle moderna elfärjor sänka Trafikverkets årliga kostnad med omkring 10 miljoner kronor. Som bonus konstaterar Thomas Antser och Frode Kjaervik att en snabbare elfärja skulle kunna trafikera sundet tätare än dagens färja, med avgångar var 15:e eller 20:e minut, i stället för en väntetid på en halvtimme och i värsta fall en hel timme.
– Kötiderna skulle nästan elimineras, kvartstrafik vore ultimat, säger Thomas Antser.
Arbetsgruppen befarar också att en bro ger ökat slitage på Fårös vägar, ökad risk för olyckor på smala vägar, men också höjda koldioxidutsläpp när biltrafiken ökar.
– Det är negativ miljöpåverkan att bygga en bro, jämfört med att köra med elfärjor, säger Thomas Antser.
Fårösundsbornas rapport har skickats till ansvariga på Trafikverket, de har fört samtal men också fått en återkoppling. David Nykvist är Trafikverkets projektledare för Fåröförbindelsen och han menar att verket fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. Han har tagit emot rapporten från Fårösund och skickat den vidare till färjerederiet i det fortsatta arbetet:
– Senast i slutet av maj tas beslutet om en bro är möjlig att finansiera och då är vi en hel del klokare, säger han.