För demensboendet Tingsbrogården är situationen kritisk. I dagsläget saknas 16 ordinarie medarbetare och åtta sommarvikarier, vilket innebär att de som är kvar inte har täckning att ta ut sin semester. Vissa dagar finns endast två medarbetare i grundbemanningen –på fyra avdelningar med åtta rum på varje.
Detta framgår i ett mejl som skickats ut till anställda på särskilda boenden runt om på ön. I mejlet vädjas det om hjälp från kollegor på andra enheter:
”Det här handlar om solidaritet, men också om yrkesstolthet. Det handlar om varför vi en gång valde det här yrket. Inte bara för att det är ett jobb – utan för att vi ville göra skillnad”, står det bland annat.
Pia Malmros, Kommunals ordförande på Gotland, känner till att mejlet skickats till chefer inom socialförvaltningen, som sedan vidarebefordrat dem till sina anställda. Hon ställer sig kritisk till formuleringarna i mejlet, bland annat att det inte handlar om ”ett extra önskemål” utan om ett ”ansvar” för sina kollegor.
– Jag tror att många uppfattar det som pressande. Kanske blir det droppen som gör att man väljer att lämna ett sådant här typ av yrke, säger hon.
Enligt henne tar personer inom äldreomsorgen redan ett stort ansvar, ofta utan gehör från ledningen vad gäller arbetsmiljöfrågor som schemaläggning och återhämtning.
– Det är upp till arbetsgivaren att säkerställa bemanning och arbetsmiljö. Och det är sorgligt att de väljer att lägga över ansvaret på medarbetarna.
Pia Malmros ställer sig dessutom frågande till vilken effekt mejlet kommer att få med tanke på att många boenden redan kämpar med personalbrist för egen del. Enligt henne kräver situationen fler drastiska åtgärder från regionen.
– I slutändan är det politikens ansvar och de borde ta de här signalerna väldigt allvarligt. Jag vet inte vilken värld man lever i om man tror att detta ska lösa sig av sig självt.
Larmen från Tingsbrogården är mycket oroande, säger Pia Malmros, både vad gäller personalbrist och arbetsmiljö.
– Det är tuffa berättelser jag får till mig. Anställda mår dåligt, de går kort och får inte den återhämtning de behöver, varken mellan passen eller på arbetet.
Enligt hennes borde problemen på Tingsbrogården uppmärksammats mycket tidigare.
– Vi har lyft en oro och hoppats på fler åtgärder. Men jag upplever inte att arbetsgivaren tar våra signaler på allvar. Resultatet av detta blir att kompetenta personer kommer att lämna öns äldreomsorg.
Vad hade kunnat lösa situationen?
– Ja, nu brinner huset och det är svårt att hitta åtgärder med så kort varsel. Men på något sätt behöver regionen gå medarbetarna till mötes. Det är ett brett arbete som ska till.
Carina Söderström, äldreboendechef med ansvar för Tingsbrogården, bekräftar att det saknas både ordinarie medarbetare och sommarvikarier – och att det går trögt med rekryteringen.
– Det har med demografin och ö-läget att göra. Vi märker att det är få personer i arbetsför ålder.
Hon understryker att rekryteringen är ett problem inom övriga enheter också, särskilt inför sommaren.
– Men just på Tingsbrogården är det en större fråga eftersom man saknar medarbetare i grunden. Där är behovet dubbelt så stort.
I den bästa av världar hade sommarplaneringen varit klar redan i mars, men så har det inte sett ut på många år, förklarar Carina Söderström. Men trots att många vikarier fortfarande saknas inför sommaren är hon optimistisk.
– Vårt mål är att alla ordinarie medarbetare ska få sin semester, även om det inte är helt klart än. Vi får ha lite is i magen medan rekryteringen pågår. Det är en process som tar tid med ansökan, intervjuer och preferenser.
Är du orolig?
– Det är klart att det finns en oro som ligger över oss. Men uppdraget är att vi ska ro det här i land och det kommer vi att göra. Det är jag helt övertygad om.