På torsdagen föll domen i förvaltningsrätten i Karlstad som slår fast att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjorde fel när de stängde HVB-hemmet Tors gård i oktober 2024.
– För mig så var det faktiskt väntat. Det här har varit ren och skär idioti på hög nivå och jag har hela tiden varit övertygad om att det skulle bli rätt till slut. Efter fem månader är det här en bekräftelse på att vi har gjort rätt. Och vi kommer fortsätta att göra rätt, säger Tors gårds verksamhetsledare Mohammed Törnblom Ouahid.
Han tillstår att känslorna är blandade efter att ha fått rätt i domstolen.
– Det bubblade också upp en känsla av sorg. Den bygger på att IVO stal de här ungdomarnas möjligheter till förändring och den fortsatta positiva utveckling som de hade möjlighet till här. Jag tror att IVO tyvärr rusade in i blindo utan att använda sig av sina egna kontrollfunktioner. Istället för att utreda, kontrollera och prata med oss så har man rusat iväg, skapat en situation och vidtagit åtgärder som en enhällig förvaltningsrätt nu bevisligen säger var fel. Det framgår tydligt i domen att IVO definitivt inte hade fog för stängning eller att det fanns risk för liv och hälsa.
Mohammed Törnblom Ouahid menar att beslutet i oktober togs utefter en subjektiv agenda.
– Man ska inte stänga något baserat på lösa rykten eller hörsägen. IVO är en myndighet som inte får bli personliga, de måste vara objektiva. Man blir rädd när en myndighet kan agera på det här sättet.
Hur går ni vidare nu?
– De har ju såklart möjlighet att överklaga, så det som händer nu är att avvakta om domen vinner laga kraft. Jag kan ju inte se att det finns något nytt som IVO kan komma med, jag tycker att domen är välformulerad och att de slår hål på väldigt mycket av det som IVO har påstått. Om IVO ser objektivt på det och väljer att inte överklaga, då sätter vi ju igång igen såklart.
Hur snabbt kan verksamheten i så fall komma igång?
– Jag blir ju med jämna mellanrum uppringd av socialsekreterare med förfrågningar. Det kommer inte ske över en natt utan vi vill mjukstarta med att tacka ja till 1-2 ungdomar och sedan utöka successivt. Det är viktigt att följa processen där vi träffar ungdomarna och gör en matchning så att det blir så bra som möjligt för dem.
Efter att ha varit nedstängda i fem månader så behöver personalsituationen ses över.
– Vi har personal som är borta, några är säkert borta för alltid och några har tagit extrajobb i väntan på att vi ska få öppna igen.
Ambitionen är att verksamheten ska återupptas i samma omfattning som innan den plötsliga stängningen, det vill säga 15 platser.
– Exakt, det är målet.
Av dessa 15 platser hade Region Gotland tre placeringar när stängningen skedde.
– Det är ungefär där genomsnittet brukar ligga, säger Mohammed Törnblom Ouahid.
IVO:s beslut om stängning medförde en kritikstorm, Justitieombudsmannen (JO) fick in cirka 70 anmälningar från privatpersoner mot beslutet. Mohammed Törnblom Ouahid intygar att stödet värmer.
– Det har betytt jättemycket. Jag har sagt till personalen att de kan gå med huvudet högt på Gotland, för den feedbacken vi har fått här har verkligen varit fantastisk. Ön är liten och det har kommit stödjande tillrop var man än har varit, det är jättefint.