TIPS Det bör du tänka på när du eldar

Räddningstjänsten har larmats till flera gräsbränder den senaste tiden. Men trots brandrisk så råder det inget eldningsförbud just nu.

Foto: Rolf Jönsson/petra Jonsson/montage/arkiv

Brandrisk2018-04-11 10:30

Den senaste tiden har ett flertal gräsbränder brutit ut på Gotland.

– Vi har haft tre till fyra sådana bränder. Nästan samtliga har orsakats av att någon startat en bränning och inte haft koll på den. Det handlar om folk som fagar i sina trädgårdar, säger räddningschefen Dick Svennefelt.

Trots att marken är blöt kan en brand snabbt sprida sig i det torra fjolårsgräset.

– Det är hyfsat hög risk för gräsbrand men något eldningsförbud är inte aktuellt nu, säger Dick Svennefelt.

För att eldningsförbud ska utfärdas så ska det vara hög brandrisk under flera dagar i sträck samt torka under en längre period.

– Man kan elda nu men man måste göra vissa åtgärder innan, säger brandmästaren Jonatan Ahdrian.

Det finns, enligt brandmästaren, flera viktiga saker att tänka på innan man börjar elda. Det får inte blåsa för mycket, marken kring eldningsplatsen ska vara fri från gräs och löv och släckutrustning samt mobiltelefon ska finnas tillgänglig.

– Man kan ha en kratta och en vattenslag framdragen, sen får elden inte lämnas obevakad, säger Jonatan Ahdrian.

Fem saker att tänka på vid eldning Så släcker du elden

Om du väljer att göra upp eld är det viktigt att välja en plats där branden inte sprids till annat brännbart som träd och annan vegetation som till exempel buskar eller gräs. Det är också viktigt med ett underlag som inte sprider elden, som grus- eller sandmark. Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar. Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder. Innan du börjar elda, se till att ha tillgång till vatten att släcka med.

1. Om du eldar för matlagning är oftast ett fältkök säkrare än öppen eld.

2. Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och en brand kan starta.

3. Gör en avgränsning runt eldstaden, till exempel med hjälp av en jordsträng eller stenar runt härden så elden hålls liten.

4. Som bränsle till elden får du ta grenar, kvistar och kottar på marken, men levande träd låter du vara ifred.

5. Ha alltid tillgång till vatten att släcka elden om den skulle sprida sig.

•Låt elden brinna ut helt och hållet.

•Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar.

•Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar.

•Vattna rikligt på resterna av elden/askan och runt eldningsplatsen.

Fakta: dinsäkerhet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!