Stora risker vid sommaruthyrning

Nu börjar uthyrningssäsongen men väldigt få är medvetna om vilka skyldigheter du som uthyrare egentligen har. Särskilt viktigt är det att ha koll på brandskyddet.

En billig livräddare.

En billig livräddare.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

brandrisk (GT)2016-06-11 05:55

För två år sedan började det mitt under högsäsong att brinna i en tvårumslägenhet i Visby innerstad. När räddningstjänsten kom till platsen vällde det ut elva personer ur den lilla lägenheten, och det var bara turen som gjorde att ingen kom till skada.

– Det är många som hyr ut under sommaren men som inte har koll på vad som gäller. Det här är bara ett exempel. Lägg därtill att innerstaden som världsarv redan är speciell för oss ur brandsynpunkt, säger riskingenjör Annika Malm.

Enligt lagen om hotell- och pensionatrörelse är det bygglovspliktigt att hyra ut till fler än nio personer samtidigt eller fler än fem rum i mer än fem veckor. Men lagen gäller även om det rör färre.

– Även om du inte behöver bygglov för färre än nio personer eller fem rum så måste du ändå uppfylla lagen, säger regionens stadsarkitekt Christian Hegardt.

Viktigast, menar de, är att den som tänker hyra ut under en längre tid hör av sig till bygglovsenheten eller till en brandkonsulent för dialog.

– Det finns en anledning till att kraven är högt ställda. Det handlar om människoliv, säger Christian Hegardt.

Skillnaderna mellan en villa med tre rum och ett pensionat med tre rum är flera. Ett pensionat har tydliga skyltar och anvisningar om hur fastigheten ska utrymmas, och där är varje enskilt rum klassat som en egen brandcell som ska stå emot brand i 60 minuter. En privat villa saknar ofta utrymningsskyltar och där räknas hela villan som en enda brandcell.

– Som tillfällig hyresgäst har du sällan koll på hur du ska ta dig ut ifall det börjar brinna, säger Annika Malm.

Hon menar att en gemensam satsning från regionens sida hade varit bra för att få bukt med brandskyddsproblematiken vid sommaruthyrning. Men någon sådan tid finns inte i dagsläget.

– Egentligen räcker det att gå in på de vanliga uthyrningssajterna och kolla hur många som hyr ut fler än fem rum eller nio bäddar. Men det skulle innebära ett jättejobb för oss som vi inte har resurser till i dag. Jag hoppas istället att fastighetsägarna tar sitt ansvar, säger Annika Malm.

Sedan första januari i fjol har polisen, om så krävs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet, med vite rätt att förbjuda även uthyrning som inte kräver tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om