Extrem risk för bränder i den ihållande torkan

Risken för bränder i skog och mark är extremt stor över hela Gotland. ”De tidiga insatserna är viktiga för att minska spridningen” säger Anders Fagerlund, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Bandvagnarna står lastade och transporteras omedelbart till terrängen när larmet går.

Bandvagnarna står lastade och transporteras omedelbart till terrängen när larmet går.

Foto: Magnus Ihreskog

BRANDRISK (GT)2018-07-07 13:00

Under torsdagseftermiddagen gick larmet om brand i terrängen vid Ava på Fårö. Elden spred sig snabbt men över liten yta, cirka 40 kvadratmeter.

Sju enheter skickades mot branden men fyra kunde vända relativt snabbt. Branden släcktes av allmänheten, som beröms för rådigt ingripande.

Den snabbt uppblossande branden sätter än en gång fokus på den extrema torka som råder på Gotland.

– Vi får åtminstone ett par larm varje vecka om brand i terrängen. Lyckligtvis har ingen större brand inträffat hittills i år, säger Anders Fagerlund.

Hittills i år har större skogsbränder inträffat i Sala-trakten, i Ekshärad i Värmland och i Kristdala i Oskarshamns kommun.

På Gotland har de senaste åren större skogsbränder inträffat i Hejnum och i Vänge, vilka båda krävde stora resurser och tog nära en vecka att släcka.

Vid brandstationen i Visby står tre röda kontainrar från MSB rustade för skogsbränder, där finns även en högkapacitetspump på lån från MSB innan Gotland får en egen till hösten, det blir då landets tredje ”superpump”.

– Den ger 15 kubik per minut och har fyra kilometer slang, säger Anders Fagerlund.

I vagnhallen står även räddningstjänstens två bandvagnar lastade för att tidigt kunna sättas in i händelse av larm, i Dalhem står ett extra skogsbrandssläp och på norra, mellersta och södra Gotland står räddningstjänstens tre tankflak redo.

Det är just den tidiga insatsen som är den viktigaste för att begränsa en brands spridning. Drar det ut på tiden till fem, sex, sju dagar går personalen till slut på knäna.

– Så fort det blir stort vet vi att det också blir ansträngt, som Fagerlund uttrycker det.

Här har räddningstjänsten samarbete inte minst med Storstockholms brandförsvar, såväl vad gäller utbildning som tjänster.

I många fall är det brandvärnen eller deltidsstationerna som är först på plats vid all typ av bränder. Varje vecka besöker yttre befäl någon av stationerna för att uppdatera utbildningsläget eller komma med allehanda tips.

– Personalen där är väldigt väsentlig i vår organisation, framhåller Fagerlund.

För en månad sedan var tio brandmän från Gotland delaktiga vid släckningen av storbranden i Sala. Insatser som dessa ger stor kunskap och erfarenhet att vid behov tillämpa i hemmamarker.

förbud

Sedan 22 maj råder eldningsförbud över hela Gotland inklusive öarna runt omkring.

Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att det finns tillgång till släckutrustning. Engångsgrillar räknas inte som säker grillplats.

Skogsbolag och liknande avråds från röjning eller annat arbete som kan orsaka gnistbildning.

Den som eldar trots eldningsförbud riskerar att dömas för allmänfarlig vårdslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om