Nabil från Visby omkom i diskoteksbranden

63 personer omkom i den stora diskoteksbranden för 20 år sedan. En av dem var Nabil El-Sharif, som växte upp i Visby. "Nabil ville alltid hjälpa till", säger vännen Aidin Behesht Saraei.

I dag är det 20 år sedan den stora diskoteksbranden i Göteborg.

I dag är det 20 år sedan den stora diskoteksbranden i Göteborg.

Foto: Polisen/Roger Lundsten/TT

Brandkatastrofen i Göteborg2018-10-29 20:55

Den 29 oktober 1998 kommer för alltid att vara en mörk dag i Sveriges historia. Det var den kvällen ungdomar vallfärdade till den stora festen i Makedoniska föreningens lokaler på Backaplan i Göteborg – en fest som slutade i total katastrof. Efter att några killar nekats att komma in på festen valde de att hämnas genom att tända eld på möbler som belamrade festlokalens nödutgång. Elden spred sig snabbt och plötsligt brann hela lokalen där 375 ungdomar befann sig. 63 personer omkom i branden och 213 skadades.

En av dem som omkom var 18-årige Nabil El-Sharif, som växte upp på Bingeby i Visby. Drygt ett år innan hade han flyttat till Göteborg tillsammans med sin familj. Kvällen då branden inträffade befann sig Nabil El-Sharif utanför lokalen på Backaplan, men när han förstod att det brann sprang han in för att rädda sina vänner. Nabil fick ut tre eller fyra personer, sedan blev röken för tjock och han lyckades aldrig ta sig ut ur lokalen.

Än i dag, 20 år efter branden, sörjs han av sina vänner som han växte upp med i Visby. En av dem är Aidin Behesht Saraei, som även han växte upp på Bingeby.

– Vi växte upp tillsammans och umgicks i ett stort gäng. Han var en bra kille, han tog hand om sin familj och sina vänner, även i ung ålder. Han var en fin vän, säger han.

Sommaren innan branden träffades Nabil och Aidin på Liseberg och de satte sig ner för att ta en kaffe och prata om framtiden. Nabil berättade att han hade börjat fokusera mer på sina studier och att han tränade mycket kampsport.

– Det var sista gången jag träffade honom.

Aidin Behesht Saraei minns dagarna efter branden väl. Det dröjde över ett dygn innan Nabils kropp hade identifierats och hans familj ringde därför runt till hans vänner i Göteborg och på Gotland för att se om de visste något. När dödbeskedet väl kom hamnade Aidin i chock.

– Alla var ledsna. Vi är många som tänker på honom fortfarande, han är ingen person man glömmer, säger han.

Den 29 oktober varje år tänker Aidin extra mycket på sin vän Nabil.

– Nabil ville alltid hjälpa till. Det fanns inget ont i honom. Det han gjorde den kvällen säger allt om vem han var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om