Det var den 17 augusti som räddningstjänsten fick in ett larm om en stor markbrand på ön Storholmen i Fardume träsk. Räddningstjänsten beslutade relativt snabbt att inte bekämpa elden då man ansåg det för riskabelt, samtidigt som man menade att det inte fanns någon spridningsrisk. Därför valde man att låta branden brinna ut av sig själv.
Länsstyrelsen på Gotland uppmanade tillsammans med räddningstjänsten på Gotland i slutet av förra veckan allmänheten att inte besöka ön, och trots att det var åtta dagar sedan det började brinna härjar branden fortfarande.
– Som jag uppfattar det så är det viss rökutveckling fortfarande, men den är avsevärt mindre än för några dagar sedan. Det genomförs dagliga ronderingar för att se hur branden utvecklar sig. Läget får i dagsläget betecknas som att branden mindre omfattande än tidigare, säger Mats Lagerqvist, kris- och beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Gotland, och fortsätter:
– Mängden brännbart material blir mindre och mindre, och då blir ju även branden mindre omfattande. Intensiteten är nedåtgående.
Det har pratats om att det ska komma en del regn den här veckan. Vad innebär det för branden på Storholmen?
– Det är naturligtvis positivt ur brandsynpunkt och vi ser fram emot regn. Det skapar ett litet lugn, även om vi inte är oroliga i nuläget. Vi ser positivt på utvecklingen, men fortsätter att hålla koll.