– Jag vet inte om jag vågar gå runt här i området själv och om jag vågar åka bussen, säger Zaid Mahmood som är en av de 55 nyinflyttade på asylboendet.
LÄS MER: Brand vid asylboendet "Många barn och vuxna grät"
Det var under natten mellan lördag och söndag som en av boendets minibussar började brinna. Många var fortfarande vakna när det hände och det blev stor oro. Det hördes höga smällar från bilen, förmodligen när rutorna sprack.
– Jag såg allt från mitt fönster och småbarnen var rädda och grät, fortsätter Zaid Mahmood.
– En del av dem kommer från hemska situationer i hemlandet och reagerade starkt, säger Janne Hjort som driver asylboendet i vandrarhemmet bredvid kyrkan.
På måndagsförmiddagen var polisens tekniker på plats för att undersöka bilvraket. Man misstänker att branden var anlagd.
– Men det kommer nog inte gå att fastställa. Bilen är alldeles för hårt bränd för det, säger kriminaltekniker Bosse Ekedahl.
Det finns ännu ingen misstänkt för bilbranden som polisen rubricerar som skadegörelse.
De asylsökande flyttade från Gustavsvik till Gothem så sent som i torsdags och nu jobbar Janne Hjort och personalen på att få dem att känna sig trygga på den nya platsen trots det som har hänt.
– Många av dem känner till bränderna som varit på andra asylboenden i Sverige så det är klart att de är oroliga. Men nu försöker vi fokusera på det goda i samhället istället.
Janne Hjort deltog tillsammans med drygt 80 andra Gothemsbor i det möte som hölls på söndagen för att få igång aktiviteter kring asylboendet. En av initiativtagarna till det nya nätverket "Tillsammans i Gothem" är Jessica Hermansson. Hon är bestört över det som hände i helgen.
– Det känns så jävla sorgligt. Det är en skam för Gothem att det hände.
Jessica Hermansson vill inte spekulera kring vem som kan ha gjort det. Hon säger istället att det nu är än viktigare att nätverket kommer igång med sina aktiviteter.
– Vi vill att de som flyttat hit ska bli en del av vårt samhälle. Vi ska ha en massa aktiviteter och försöka skapa en meningsfull tillvaro för dem.
På söndagens möte kom det fram många förslag som nätverket nu ska jobba vidare med. Det handlar bland annat om språkkafé och aktiviteter för barnen och om praktikplatser hos företagare i bygden.
– Om det så bara är att man hjälper till på en lammgård en gång i veckan så kan det vara väldigt betydelsefullt, säger Jessica Hermansson.