Under måndagen hölls ett möte där de markägare som påverkats av den stora skogsbranden i Vänge för första gången informerades om situationen. På plats, förutom de berörda markägarna, fanns företrädare för försäkringsbolagen samt Mellanskogs skogsinspektor Jan-Erik Dahlbom. Han berättade att det ännu är osäkert hur stort område det är som brunnit, men att man utifrån flygbilder gjort en bedömning på drygt 100 hektar. Det kunde dock ha blivit ett betydligt större område, om det inte varit för en helt vanlig skogsväg.
– Det är en skogsväg som de boende här omkring kallar för Ekedalavägen. Den användes av försvarsmakten för flera år sedan, men växte sedan igen när de lämnade ön. För fyra år sedan röjdes den upp och gjordes i ordning, och den har fungerat som en brandgata under branden. Det var en väldig tur att den var röjd, och det visar hur viktigt det är med vägar i skogen, säger han.
Vad hade kunnat hända om vägen inte varit röjd?
– Då kunde branden dragit iväg mot Vänge kyrkby, utan tvekan.
Markägarna har ännu inte fått komma in i skogen, och det lär dröja ytterligare några dagar innan de kan få en bild av hur stor förstörelsen på deras mark är. En av markägarna som var med på mötet vid Buttle bygdegård var Olof Ahlby. Han äger 30 hektar skog i området som brandhärjats, men vet ännu inte hur mycket som är skadat.
– Det handlar ju om stora värden som gått upp i rök, definitivt. Det känns väldigt synd det som hänt. Skog har så otroligt lång omloppstid, så jag kan ha förlorat 40 år på vissa delar av skogen. Det är bara att börja om. Men vad kan man göra? Man får vara glad att inga människor, djur eller byggnader skadades i branden, säger han.
Han berättar att han blev inringd för att hjälpa till i brandens ytterområden i fredagskväll, men att han sedan dess inte varit delaktig i släckningsarbetet. Han hyllar även räddningstjänstens arbete sedan branden bröt ut i fredags. Om några dagar kommer de dock att lämna platsen, och då är det upp till markägarna att sköta efterbevakningen.
Enligt Jan-Erik Dahlbom var stämningen under mötet bra, även om en del markägare kände frustration över att inte veta hur mycket deras mark tagit skada.
– Det är jätteviktigt att ha ett sådant här möte så att alla fastighetsägare får samma information samtidigt. Vi vill helst undvika ryktesspridning, säger han.