Med förra sommarens enorma skogsbränder på fastlandet, och den brand som just nu rasar i Värmland, är brandberedskap ett aktuellt ämne. Företaget Maskin och Transport har förstärkt sina brandsläckningsresurser med en ny släckbil, utrustad med en vattenkanon som har en räckvidd på 70 meter.
– Det blir ett till verktyg i verktygslådan, konstaterar Hans Vistrand på Maskin och Transport.
Företaget har tecknat avtal med bland andra Försvarsmakten, Länsförsäkringar och Mellanskog. Det är i första hand kunder som har brandfarlig verksamhet som kräver extra brandresurser ifall olyckan skulle vara framme.
Det finns även en samverkan med räddningstjänsten, dock utan något skriftigt avtal. Hans Vistrand:
– De är alltid först på plats, sen får de kalla in de resurser som behövs.
Privata aktörer ska inte ses som en ersättning för räddningstjänsten. De avslutar sin insats först när den akuta faran är över och den som ansvarar för brandplatsen kan ta över, och det gör att räddningstjänsten sparar tid.
– Blir det avlösning tidigt kan räddningstjänsten åka på en trafikolycka istället för att stå på en sophög, säger Hans Vistrand.
– Det är vi hjälpta av när det akuta är över. Här har de gjort en jättebra satsning, säger Jonatan Ahdrian, brandmästare på räddningstjänsten.
Ett exempel på hur det kan se ut i praktiken är ladugårdsbranden i Lokrume i vintras, där en ladugård full av nötboskap brann ner till grunden. Eftersom fastighetsägarens försäkringsbolag hade avtal med Maskin och Transport kunde de snabbt ta över eftersläckningsarbetet, och räddningstjänsten kunde återgå till stationen.
– Annars hade vi kunnat bli kvar i dagar, säger Jonatan Ahdrian.
Räddningstjänsten har stärkt upp sina resurser med en drönare. Med hjälp av värmekamera kan man med den upptäcka och lokalisera bränder, även i mörker. De övar flitigt på att manövrera den nya utrustningen.
– Det är lite annorlunda i dag, det är väldigt mycket teknik. Men det är bra. Vi har inte råd att stå på fel plats, säger Jonatan Ahdrian.
Det är just nu torrt i markerna på Gotland, och risken för gräs- och skogsbränder är hög enligt brandriskprognoserna. Än så länge råder inget eldningsförbud, men räddningstjänsten och Jonatan Ahdrian höjer ett varningens finger till de som vill elda.
– Elda inte, vi avråder från det. Och lämna aldrig en eld som du startat. Många tänker "jag ska bara", men den Alfons Åberg-grejen funkar inte.