Striden är över och trädgården är tryggad

Efter flera års hot om besparingar och strid om ekonomin är parterna överens. Region Gotland ger DBW en miljon kronor om året under tio år framåt för skötsel av "Botan".

Bonnie Öhman visar skissen för de nya klonrabatterna där äldre gotländska sorter ska frodas.

Bonnie Öhman visar skissen för de nya klonrabatterna där äldre gotländska sorter ska frodas.

Foto: Henrik Radhe

Botaniska trädgården (GA)2019-02-02 10:55

Svarta råkor kivas i trädtopparna och en av innerstans många katter vilar i morgonsolen. Ett lugn vilar även över den botaniska trädgårdens framtid. Striden mellan regionen och sällskapet DBW, som äger ”Botan” är över. I flera år har regionen flaggat för besparingar och nedskärningar i driftbidragen. DBW har hotat med att behöva ta betalt av de över 300 000 besökarna i form av entréavgifter.

– Det avtalslösa tillståndet har legat som en våt filt över alltihopa, men nu lägger vi det gamla bakom oss, säger Sven-Erik Lindström, ordförande i DBW:s trädgårdsstyrelse och berättar att det slutgiltiga avtalet skrevs under i början av januari.

Tio år framåt står Region Gotland för löner till två årsanställda, plus ytterligare en säsongsanställd fem månader om året. Det handlar om ett årligt bidrag på omkring en miljon kronor.

– Vi är glada och nöjda och ser framåt. Nu kan våra eminenta trädgårdsmästare få lite arbetsro, säger Sven-Erik Lindström.

De två i personalen, Bonnie Öhman och Ann-Kristin Hallin, är anställda av regionen och får nu fortsätta tjänstgöra i "Botan".

– Avtal på tio år tycker vi är skönt allihopa, både DBW och regionen, och vi ser med tillförsikt framåt, säger deras chef Anders Juhlin.

Han är för närvarande sjukskriven, men har svårt att hålla sig borta från lugnet i parken där han växte upp som barn.

– Det är ett ställe med lugn och ro, nästan som att gå in i en kyrka, säger han.

Att avtalet ligger fast tio år framåt skapar möjligheter till ett mer långsiktigt arbete. En styrgrupp har bildats, med två representanter från regionen och två från DBW, som ska träffas varje månad för att hantera driftsfrågor.

– Vi ser fram emot samarbetet och vi kommer nu att jobba på ett annat sätt. Det blir en styrgrupp som kommer att betyda mycket och DBW blir mer involverade i driften, säger Anders Juhlin.

Avtalet innebär också flera långsiktiga satsningar och nyheter för besökarna. Ett samarbete med POM, programmet för odlad mångfald, har inletts. På Alnarp i Skåne finns i dag ett 50-tal perenner, lökväxter och tre sorters rosor, alla lokala sorter, äldre än från 1940-talet och insamlade på Gotland.

– Ett klonarkiv är under uppbyggnad. De ska visas upp och folk ska kunna ta del av dem. Varje växt har sin historia, säger Bonnie Öhman och visar hur det är tänkt att bli på en ritning.

På gräsytan nedanför lusthuset har odlingsytor förberetts för att under säsongen fyllas med gamla sorter, bland annat den unika röda tulpanen från Tofta.

– Det är mycket kulturhistoria i det här, säger Anders Juhlin och berättar att många av de gamla växterna har sin egen historia kopplad till personer och platser på Gotland.

En annan åtgärd som nu blir av är att röja buskar vid S:t Olofs ruin, för att synliggöra den från trädgården.

– Då kommer ruinen att lyftas fram bättre och vi ska också anlägga en ny rabatt, säger Bonnie Öhman.

Fem gigantiska idegranar som slog rot någon gång på 1930-talet hade egentligen tänkts att tas bort. Nu blir de kvar, i ny design.

– Vi har beskurit två av dem, de andra tar vi i år, säger Anders Juhlin och berättar att barrträden har vuxit sig så stora att de behövt bindas ihop.

Inför sommaren fortsätter arbetet med att spara på vatten. Sedan två år är trädgården helt självförsörjande, med vatten ur två äldre borrhål.

– Regionen har byggt vattenmagasin för spillvatten på Skarphäll, sådana magasin föreslår vi att göra även här, säger Anders Juhlin.

I sommar vimlar kryssningsbesökare i trädgården.

– Förra sommaren var "Botan" det mest besökta besöksmålet på Gotland, säger han.

Fakta

Botaniska trädgården i Visby grundades 1855.

Den är 2.5 hektar stor, därutöver tillkommer Gotlandsänget och Paviljongsplan.

På 1970-talet gick Gotlands kommun in ekonomiskt i driften.

Antalet besökare är mer än 300 000 per år och har ökat kraftigt tack vare kryssningskajen.

I trädgården ryms 500 olika sorter träd och buskar,

samt 900 olika sorters perenner.

Källa: Region Gotland/DBW

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om