Det är Svensk fastighetsförmedling som tagit del av prisstatistiken från Mäklarstatistik för samtliga län i landet. Siffrorna visar dels prisutvecklingen för bostadspriserna de senaste tre månaderna och dels för ett år.
För Gotlands län avstannade ökningen något under den senaste tremånadersperioden. Villorna ökade med fem procent och för ett år är ökningen tio procent. Motsvarande för bostadsrätterna är två procents ökning för tremånadersperioden och fyra procent för ett år.
Enligt Svensk mäklarstatistik är medelpriset (beräknat för överlåtelser gjorda under maj 2016 till och med juli 2016) för en bostadsrätt på Gotland 29 388 kronor per kvadratmeter. Det innebär att en tvåa om 55 kvm kostar cirka 1,6 miljoner kronor i snitt. Detta snittpris placerar Gotlands län på en fjärdeplats i landet efter Stockholms, Uppsala och Västra Götalands län. Lägst ligger Västernorrlands län med ett snittpris på 12 267 kronor per kvm.
En snittvilla på Gotland hade ett medelpris på 2 586 000 kronor. Detta ger Gotland en sjätteplats efter Stockholms, Hallands, Uppsala, Västra Götalands och Skåne län. Lägst villapriser har Kalmar län med 1 476 000 kronor.
– Vi hade en enorm utveckling under höst och vår med extrem budgivning på allt som var ute, konstaterar fastighetsmäklare Bernt Björkqvist vid Svensk fastighetsförmedling Visby.
– Sen blev det ett litet hack i skivan på grund av amorteringskraven, något hände i början av juni. Men nu tycker jag att det har återhämtat sig.
Bernt Björkqvist menar att prisutvecklingen varit ganska stadig över hela ön, inget område har ökat mer än något annat.
– Möjligen området strax utanför muren, det har varit ganska dyrt sista tiden. Det är för litet utbud i innerstan och då söker man sig till områden som Östra Vi och Solbergaområdet.
På landsbygden är det inte bara traditionellt populära områden som Fårö och Ljugarn eller havsnära som gäller.
– Våra stockholmare köper gärna mitt på landsbygden om huset har litet charm, som ett 30-talshus med fin trädgård.
Något som delvis medför problem för unga bostadsspekulanter.
– De får slåss med helt andra kategorier än brukligt.
För borätter är det bara Visby som gäller.
– I Hemse är det nästan inga priser alls. I Klinte har några kommit ifatt men det är inte i närheten av Visbys nivå. För att vara en så liten stad är det höga priser.
Centrala områden och sådana med hiss som Södercentrum, Linden, Kolgården, går bäst enligt Bernt Björkqvist.
– Har man villa eller gård och inte orkar med köper man inte i trappuppgång utan hiss.
Saknas hiss kan lägenheter i markplan vara dyrare än som brukligt, att de som ligger högst oftast kostar mest. Så är fallet för många hisslösa borätter i Visby byggda under perioden 1950-1970-tal.
– Det är brist på villor och borätter, sammanfattar Bernt Björkqvist totalläget på den gotländska bostadsmarkanden.