Drömmen att flytta till Gotland hade funnits ett tag. I april förra året började Jenny Grundström, hennes sambo Tony och dottern Thea leta bostad i Visby.
– Precis innan skolstart lyckades vi till slut hitta en lägenhet. Vi skulle få bo där i ett år, sedan skulle lägenheten säljas, säger Jenny Grundström på telefon från Oxelösund.
Hon berättar att Tony fick jobb som båtbyggare på båtfabriken, hon själv studerade till medicinsk sekreterare och Thea fick plats i klass 4 på Solbergaskolan. De älskade Gotland, men fick på grund av den akuta bristen på bostäder ge upp sin dröm.
Med ett helt år på sig trodde de att det skulle gå att hitta en omöblerad hyreslägenhet. På sociala nätverk och med lappar i matbutiker blev jakten på permanent bostad till slut allt mer desperat för familjen på en bostadsmarknad där de träffade andra i samma situation.
– Det har varit jättestressande. Vi har bekanta som lever med att hyra augusti till maj och blir utslängda till sommaren. En del får då ta in på vandrarhem och många mår dåligt, säger Jenny Grundström.
Familjen hade sålt sin bostadsrätt i Oxelösund, men hade ändå inte råd att köpa bostadsrätt i Visby.
– Vi har inte haft det kapitalet att vi har kunnat konkurrera med Stockholmare. Budgivningarna har sprungit iväg otroligt, säger hon.
Läget blev till slut ohållbart. För några veckor sedan gick flyttlasset tillbaka till fastlandet, trots jobb och att dottern Thea hade fått nya kompisar i skolan.
– Hon hade tur och fick komma tillbaka till sin gamla klass här, men hon saknar sina vänner och tycker att Solbergaskolan är den bästa skola hon gått i, säger Jenny Grundström.
Det är brist på medicinska sekreterare och i sommar har Jenny jobbat hos Region Gotlands vuxenpsykiatri. Hon berättar att hon också blivit erbjuden jobb på lasarettet.
– Jag har trivts jättebra och det känns väldigt sorgligt att det blev så här, säger hon.
Efter fyra år i det kommunala bostadsbolagets kö i Oxelösund fick Jenny lägenhet där.
– Jag står även i Gotlandshems kö, men där krävs tio års köande, säger hon.
Med en bostadsmarknad baserad på sommaruthyrning, med dubbla månadshyran i veckoavgift, menar Jenny Grundström att något måste göras. Hon vet andra som liksom de själva har fått tacka nej till jobb, på grund av bostadskrisen.
– Vi känner oss besvikna att det inte byggs fler hyresrätter med rimliga hyror. Dyra bostadsrätter är fel väg att gå. Det finns gotlänningar själva som inte har råd att bo och det är tragiskt, säger Jenny Grundström.
Trots besvikelsen har familjen inte stängt dörren om Gotland.
– Jobb finns för oss båda och vi trivs väldigt bra, skulle vi bara hitta någonstans att bo kan vi tänka oss att komma över, säger hon.
Hos Region Gotland finns sedan drygt ett år inte längre någon hjälp med bostadsförmedling för de som vill flytta till ön.
Det som tidigare hette inflyttarbyrån fick inför 2018 stryka på foten av besparingsskäl, trots att någon utvärdering av verksamheten inte hade gjorts.
– Att hjälpa folk att få bostad ägnar vi oss inte åt på Region Gotland. Det viktigaste vi kan göra är att se till att det finns bra arbeten, då finns både vårat eget bostadsbolag och privata som hyr ut lägenheter, säger Nils-Erik Selin, enhetschef för tillväxtfrågor.