Här bor två av tre någon annanstans

Akut brist på bostäder lockar många att hyra ut sina bostadsrätter. Men varje uthyrning kräver tillstånd – den som inte har kan i värsta fall bli av med lägenheten.

Foto: Henrik Radhe

Bostadsbristen (GA)2019-09-07 12:10

Som GA har rapporterat råder brist på bostäder i Visby, något som har skapat en omfattande andrahandsmarknad för tillfälligt boende.

– Det tar tre minuter efter att jag har lagt ut den på Blocket så hör folk av sig, säger en lägenhetsinnehavare och berättar om barnfamiljer i skilsmässa, studerande och nattarbetande på lasarettet som ringer.

Men reglerna för andrahandsuthyrning kräver att varje bostadsrättsförenings styrelse först beslutar om den som äger sin lägenhet ska få hyra ut eller inte.

I flera fall har bostadsrättsföreningar nekat andrahandsuthyrning, i ett fall trots att en student vid Campus Gotland redan har skrivit kontrakt.

– Jag kan inte kasta ut studenten och jag har bönat och bett, men styrelsen står fast vid sitt beslut, säger lägenhetens ägare.

Denna har, med stöd av en lagändring 2014 som undanröjde det som tidigare kallats ”beaktansvärda skäl”, hyrt ut till bland annat anställda på lasarettet och till studenter på Campus Gotland. Efter sommaren blev det stopp.

– Jag hyr inte ut år efter år utan att vara här och jag köpte inte lägenheten på spekulation, säger ägaren.

Den som vill hyra ut sin bostadsrätt men nekas, kan vända sig till hyresnämnden. Det tänker nu bostadsrättsinnehavaren göra.

Hur generösa reglerna för andrahandsuthyrning är, ser olika ut i bostadsrättsföreningarna. I vissa områden tillåts andrahandsuthyrning fritt. I andra står bostäder tomma stora delar av året.

– Vi är rätt generösa. I vårt hus bor 30 av 106 helårsvis, resten är sommarboende och många hyr ut sin lägenhet på vintern, säger Mats Seger, ordförande i BRF Snäck och själv permanentboende i Stockholm.

De som bor i det före detta hotellet året runt är inte lika glada.

– Det största problemet är att man är slarvig med vem man hyr ut till, säger Fredrikke Mogensen och menar att andrahandsuthyrning riskerar att skapa otrygghet i området.

Med en striktare tolkning av skälen för andrahandsuthyrning står lägenheter tomma stora delar av året. Så är det med var fjärde lägenhet i BRF Flundreviken 2 uppskattar ordföranden Anders Skantz.

– Vi tillåter ingen andrahandsuthyrning, det står i våra stadgar, säger han.

I BRF Appellen har tre av 64 lägenheter beviljats tillstånd att hyra ut i andra hand. Robert Östergren är styrelsens ordförande och anger i grunden två skäl: Att provbo med någon eller studier på annan ort.

– I vår förening vill vi upplåta bostäder för permanent boende, säger han.

I andra föreningar förlitar man sig på vad bostadsrättsinnehavaren uppger.

– Man kan ange ett godtagbart skäl och vi är inte poliser utan utgår från att det stämmer, säger Berni Gumauskas, ordförande i BRF Riksbyggen hus nummer 12.

Han poängterar att tillstånd alltid krävs från styrelsen och att det i varje uthyrning ändå är den som äger lägenheten som har ansvaret.

Att frestas att hyra ut sin bostadsrätt utan tillstånd från styrelsen innebär en stor risk. Riksorganisationen för bostadsrättsinnehavare varnar för att föreningar kan låta tvångsförsälja en lägenhet.

– Upptäcker föreningen att man hyr ut utan tillstånd riskerar man i slutänden att bli av med sin lägenhet, säger förbundsjurist Olle Brink.

Fakta

2014 ändrades reglerna från att ha krävt ”beaktansvärda skäl” till bara ”skäl”.

Skäl att få hyra ut i andrahand kan vara ålder eller sjukhusvård, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, provsamboende eller uthyrning till närstående.

Köp av bostadsrätt för spekulation eller för att tjäna pengar anses inte vara godtagbara skäl.

För att ge bostadsrättsföreningar stöd i besluten står HSB, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Bostadsrätterna bakom de enade riktlinjerna.

Källa: Riksbyggen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!