Så får man trädgården att överleva semestern

Att komma hem efter en skön vila och se trädgården helt förfallen, är en tråkig upplevelse. Speciellt om man lagt ner sin själ på blommor och grönsaker i land och rabatter, eller att gräsmattan var på topp när man åkte. Men lugn, det finns mycket man kan göra för att få trädgården att överleva när man är på semester.

Foto: Thomas K‰rcher

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-06-27 04:00

Vattna och vattna hör sommaren till och det gäller att fortsätta på samma sätt även under sensommar och tidiga höst - och inte minst under semestern. Även om rabatterna står i blom och verkar klara sig utan speciellt mycket omsorg, så måste de ändå ha vatten - om man vill skörda och njuta av blommor och ätbara grödor när man kommit hem.

Karin Liljecrantz från Solna arbetar på sin kolonilott mest hela tiden.

- Är det torrt väder går det inte att lämna odlingarna åt sitt öde. Landen med sommargrönsaker, såsom sallad, morötter och rädisor torkar lätt bort om man är borta några soliga dagar. Bärbuskarna klarar sig bättre eftersom de har långa rötter i jord som håller fukten länge.


Inte bara vattna
Vitlöken som hon planterade förra året har tagit sig bra och kan troligen klara en viss torka. Hon täcker växterna med fiberduk för att behålla fukten längre, speciellt när hon åker bort. Ett alternativ till fiberduk är halm eller så kallat grästäck.

Kolonilotten är på 92 kvadratmeter och Karin fick stå i kö i åtta år innan hon fick en mindre odling. Hon har bytt upp sig successivt och tycker att en större yta än så här blir för mycket jobb. Och inte minst för mycket att vattna. Sjöbevattning med sötvatten från Mälaren och en temperatur på ungefär 20 grader underlättar det hela.

- Men att sköta trädgården sommartid handlar ju bara inte om att vattna. Man måste också till exempel rensa och plocka av bären på buskarna, säger hon.


Trygg lösning
Erik Jönsson produktspecialist på Gardena menar att


det är viktigt att grundbevattna ordentligt, hellre rikligt med vatten ett par gånger i veckan än småskvättar varje dag. Då söker sig rötterna djupare ner i jorden och kan även klara torka.

Med en enkel timer går det att få upp till tre obemannade bevattningstillfällen per dag, en modell lika bra för krukor som för rabatter.

- Det finns olika program. Man kan sätta in exakt på minuten när man vill ha landen vattnade. Det finns enkla modeller till mer avancerade, som känner av om det är torrt eller blött i jorden. Vattningen sker med jämna intervaller och man kan vara borta en längre tid utan att vara orolig för att växterna ska torka bort.


Värdefull investering
Ytterligare ett alternativ är droppslang, som används till häckar och träd. Den läggs några varv runt trädet och finns i två modeller - en som placeras ovan jord och en som läggs en bit ner i jorden.

- Att skapa ett bevattningssystem är som att bygga med Lego. Man börjar med ett mindre set och bygger sedan ut efter behov. Räknat på en fyrkantig tomt på ungefär 400 kvadratmeter, så kostar en komplett bevattningsanläggning cirka 3000 kronor.

Underjordisk droppbevattning är bra för buskar, häckar, mindre gräsmattor, odlingar, perenner och rosenrabatter. Man måste gräva ut vid själva installationen, men fördelen är att växterna vattnas invid rötterna.

- Man kan även anpassa mängden vatten för varje planta. Risken för svampsjukdomar minskar och man sparar vatten och får mindre ogräs - eftersom vattnet hamnar under jord.

Några tips inför semestern:

Ta bort ogräs i rabatter och land

Sätt ihop växterna i stora krukor, så minskar risken att de blir för torra eller för blöta

Sommargrönsaker såsom morötter, rädisor och sallad klarar inte torka

Kolla växternas behov med en trädgårdsmästare eller liknande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!