Lena Katarina fick en kolonn

Kakelugnsmakare Nils Ljung har knackat ner åtskilliga skorstenar, reparerat gjutjärnsspisar och satt upp kakelugnar. Men helst vill han bygga nya kakelugnar – efter gamla förlagor och med gamla metoder.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-02-06 10:08

– Ingen vill köpa grisen i säcken. Många är intresserade av att köpa en nytillverkad kakelugn, men ingen vill vara den förste, säger Nils Ljung.

Men någon vågade vara den förste. Författaren Lena Katarina Swanberg är mycket nöjd med sin kakelugn som stod klar så sent som i november. Men först i april får hon tända första brasan, kakelugnen måste torka i ett halvår.

Lena Katarina Swanbergs hus i Burgsvik blev färdigt tidigare i höst. När Nils Ljung kom in i bilden var huset bara färdigt till grunden. Uppdraget var att hitta en lämplig eldstad och förutsättningarna var inte helt enkla. Mellan två smala fönster skulle en skorsten muras. Utrymmet mellan fönstren var bara 38 centimeter, vilket inte gav utrymmer för någon svulstig eldstad.

– Vi visste bara att vi ville ha en spis. Vi hade pratat om en sandugn eller en gjutjärnsspis. Någon kakelugn hade vi överhuvudtaget inte diskuterat. Men när Nils förslog att han kunde bygga en som passade var det oemotståndligt, säger Lena Katarina Swanberg.

Likt en pelare eller kolonn står den nästan fritt i rummet. Runda kakelugnar brukar vanligtvis stå inklämda i ett hörn. Här står den på hedersplats mitt i blickfånget. Ljuset från fönstren bakom reflekteras i kaklet och sprider ljuset i rummet.

Ugnen och dess reliefer är en kopia  en 1800-talsugn i empirstil, tillverkad av kakelugnsmakare Berg i Boge, men smalare och högre än originalet. Kaklet är så långt som möjligt gjort på samma sätt som förr och av den finaste lera från Havdhem.

När Lena Katrina Swanberg tar emot denna januarieftermiddag är det bara några timmar tills hon ska med båten till fastlandet och tillbringa den närmsta månaden i bostaden i Stockholm. Huset i Burgsvik är hennes skrivarverkstad och hon är stolt över sitt gotlandshus. Ritat av den gotländske arkitekten Jon Jonsson, byggt av gotlänningar och av gotländska råvaror. Och så kakelugnen förstås.

Det tog ungefär ett år från det första samtalet dem emellan tills att kakelugnen var färdig. Själva tillverkningen tar några månader och uppsättningen cirka två veckor. Priset för en nytillverkad kakelugn ligger på mellan 30 000 till 50 000 kronor. Och så ungefär lika mycket till för att sätta upp den.

Kakelugnar
Murad eldstad, utvändigt klädd med kakel. I kakelugnen tvingas den varma röken från vedeldning genom ett system av långa rökgångar (femkanalsystem). Värmen magasineras i kakelugnen och kan sedan spridas ut i bostaden under lång tid, upp till ett dygn. Känd i Sverige sedan renässansen. Den första stora förbättringen av kakelugnen gjordes av C.J. Cronstedt och Fabian Wrede under 1700-talets "energikris" (brist på ved).
På 1860-talet övergick man från hantverksmässig till maskinell produktion. Nygrundade fabriker masstillverkade kakelugnar i nyrenässans, nyrokoko och andra nystilar.
Som huvudsaklig värmekälla för bostäder undanträngdes kakelugnen på 1920-talet av centralvärmesystem.
Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!