Laga te av din trädgård!
Smaka dig fram genom rabatterna. Repa örter och rosenblad till ett överraskande bjudte. Te från egen täppa är roligt, gott och vackert.
Teämne. Blanda och ge av kryddväxter, blommor, frukt och blad.
Foto: Staffan Claesson
Att använda sig av örter känns ganska naturligt. Mer ovant är det att hacka ner blad av svarta vinbär eller smultron i teblandningen. Men prova! Det blir faktiskt gott.
Allra mysigast är att göra en barfotarond i trädgården en solig sommarmorgon, låta blicken och luktsinnet leda en till lockande råvaror. Ett skönt grågrönt salvia blad. Kanske passar det tillsammans med lite äppelskal? Eller ska äppelskalet få ge syrlighet åt teet på svarta vinbärsblad?
Vi har skördat, blandat och smakat av. Här är några förslag.
Flera örter har smak som är kraftfull nog att bära som ensam ingrediens. Pepparmynta, citronmeliss, salvia och timjan är fyra exempel som smakar bra på egen hand. En kopp myntate efter maten är dessutom bra för matsmältningen.
Blad från smultron, jordgubbar, svarta vinbär och hallon går bra att använda i te. Blanda till exempel hallonblad med citrontimjan eller svartvinbärsblad med oregano. En bred strimla äppelskal blir gott tillsammans med jordgubbsblad och en kvist isop. Ett mustigt te kan du också göra av äppelskal, salvia och persilja.
Blommande te
Blanda i några skära kronblad från en ros i teet. Smakar inte så väldigt mycket men blir vackert att se på. Lavendelblommorna, däremot, ger både smak och doft. Två-tre blomstänglar är lagom till en kopp te. Använd gärna både rosor och lavendel i blandningar med andra örter och blad.
Rogivande te
Örter med lugnande och avslappnande egenskaper är bland andra citronmeliss, lavendel, oregano, rosmarin och humlekottar. Varför inte prova att kombinera ett par av dem? Lavendel och rosmarin sägs dessutom hjälpa mot huvudvärk.
Lägg örterna i en tekanna eller i tesil direkt i koppen.
Till en kopp te kan du räkna cirka 2 teskedar färska, grovt skurna eller hackade, örter eller 1 tesked torkade. Slå över hett vatten och låt teet dra under lock så de flyktiga aromämnena inte dunstar bort.
Ett örtte ska dra längre än vanligt te, minst fem minuter och gärna tio. En tesked honung att söta med eller en skiva citron brukar bli pricken över i. Drick teet varmt eller låt det svalna och drick kallt.
Dekorera med örtkvist eller kanske bär och servera i glas, så ser det extra festligt ut.
Till en kopp te kan du räkna cirka 2 teskedar färska, grovt skurna eller hackade, örter eller 1 tesked torkade. Slå över hett vatten och låt teet dra under lock så de flyktiga aromämnena inte dunstar bort.
Ett örtte ska dra längre än vanligt te, minst fem minuter och gärna tio. En tesked honung att söta med eller en skiva citron brukar bli pricken över i. Drick teet varmt eller låt det svalna och drick kallt.
Dekorera med örtkvist eller kanske bär och servera i glas, så ser det extra festligt ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!