En pagod är en buddhistisk byggnad som man främst hittar i Kina, Thailand, Sri Lanka och Burma. Lyckobringande byggnader som, enligt Wikipedia, ofta är byggda i anknytning till buddhistiska tempel och kloster. Intressant att nämna är att världens högst pagod finns i Kina och är drygt 153 meter hög men förmodligen Gotlands enda, den finns i Ekeby.
Bakom bygget står Rolf Sahlin som flyttade till Gotland tillsammans med sin fru Irma för fjorton år sedan. I Ekeby driver de sedan flera år tillbaka Irmas hantverk & Hoven Droven, ett café och en hantverksbutik. Vid flytten till ön återgick Rolf till en tidigare yrkesbana, nämligen byggnadsmålare. Fast det konstnärliga uttryckssättet och verksamheten har han alltid fortsatt med.
Fri hand
Det var egentligen tänkt att bli en lekstuga men, som Rolf Sahlin säger med ett stort leende och glada ögon, så ”greps han av allvaret och det spårade ur”. Någon skiss finns det inte däremot finns det ett litet modellbygge av en pagod som han för många år sedan använde för att dölja en bandspelare. Det var när han jobbade som sagoläsare i Medelpad. Sagoberättandet hoppas han kunna återuppta. Gotland är som gjort för sagor.
Visionen är att man ska kunna sitta fyra personer runt ett bord i stugan eller utanför vid vackert väder och lyssna på en god berättelse. Den knappt friggebodsstora byggnaden med en liten veranda startade i somras. Stommen kommer från en gammal ladugård och fönstren hade han sedan tidigare och som nu kom till användning. Han berättar att det karaktäristiska taket är svängt därför att man trodde att demonerna föll ned från himlen och om taket var som en skidbacke så skulle de slungas ut, tillbaka till himlen, enligt folktron.
– Det här bygget är ett konstprojekt, det är något som kittlar fantasin, säger han och målar upp en bild hur man kan sitta utanför i solen och lyssna på sagor.
Ny Ernst
Rolf Sahlin är en inspirerande person att prata med. Han levererar mängder med härliga citat som skulle kunna konkurrera ut Ernst Kirschsteiger på nolltid. Han skrattar när jag föreslår att han ska trycka upp dem på tändsticksaskar. Citat som ”där talangen tar slut tar fogmassan vid” eller ”man kan misslyckas – det är inte olagligt” och ”gör det ändå!”.
– Det handlar faktiskt om att man ska ha roligt, våga busa lite och inte försöka bevisa nåt, säger han leende och fortsättter:
– På sjuttiotalet, då jag var ung, så kunde alla måla en tv eller guldspraya lite kvistar. Det kanske var töntigt men man gjorde någonting!
Att det mesta man gör måste bli perfekt är en inställning som Rolf Sahlin inte har mycket till övers för.
– Det ska vara lite rått, då kan man fuska! Man behöver inte förlora sig i detaljer, säger han och lovprisar Super 7:an, fogmassan.
Rolf Sahlin bygger, klurar, tänker, backar tillbaka, kisar och så snickrar han lite till.
– Att skapa innebär att man först sitter och njuter. Sedan tycker man, nej, det är skit och hur ska jag kunna rädda det här. Det växlar och är ett andligt och skönt tillstånd.