Artilleriets gamla fordonsverkstad står som ett sista monument från A7-områdets militära epok. På utsidan växer murgrönan i den spruckna fasaden, nedklottrad med graffitti. Invändigt är verkstaden totalt urblåst. För fem år sedan köpte affärsmannen Johan Gate tillsammans med en kompanjon byggnaden Tygverkstaden med tomt. De byggde ganska snart 60 lägenheter med pool i norra delen, som i dag drivs som Visby lägenhetshotell via en bostadsrättsförening.
– Det finns fyra fem som bor där, resten är studenter och turister, säger han.
Tygverkstadens tempelliknande byggnad skulle bli lyxlägenheter i tre våningar, förbundna med spiraltrappor och med ljusinsläpp från takfönster i vindsvåningarna. Men bygget kom aldrig igång. Prislappen, omkring fem och en halv miljon kronor, var för hög.
– Vi sålde ettorna, treorna och den största lägenheten på gaveln, men faktiskt ingen av de sju trevåningslägenheterna. Hittar man Stockholmare har de råd, men för förvärvsarbetande gotlänningar är fem miljoner kronor kanske för mycket, säger Johan Gate och menar att bankernas skärpta krav på finansiering också stoppade intressenter.
Nu har projektet bantats och vindsvåningen är struken. Prislappen har också sänkts rejält, med omkring en och en halv miljon kronor per lägenhet.
– När vi gjorde om fick alla hjälpas åt, den största skillnaden är att vår förtjänst är mindre, säger Johan Gate.
Han berättar att bygget ändå kommer att kosta mellan 35 och 40 miljoner kronor. Att bygga om invändigt i den befintliga fastigheten är dyrare än att bygga nytt – även om den nu blir en våning lägre. Fasaden bevaras i stort sett som den ser ut i dag och hela bygget är ritat av den gotländska arkitekten Andreas Forsberg.
– Ambitionen är att spara industrikänslan, säger Johan Gate och visar runt i de urblåsta lokalerna med flera meter takhöjd, där traverser förr lyfte försvarets materiel.
Åtta av tolv lägenheter är hittills sålda. Den här veckan är byggstart, med planerad inflyttning våren 2020. Fasaden ska få ny puts i ljust gul ton och de stora glaspartierna, som gör byggnadens utseende speciellt, behålls ungefär som de ser ut i dag men ersätts med bättre isolerat glas.
– Det är jättekul att få göra det här färdigt. Om man gillar industrikänslan blir det ett av Visbys vackraste hus och jag har haft två års match med mig själv om jag skulle flytta hit, säger Johan Gate och berättar att han tror stilen attraherar konstnärer, musiker och människor intresserade av färg och form.
Johan Gate står bakom fler än 30 gotländska bolag, med Österled fastigheter som det största. Exakt hur mycket fastigheter han äger i Visby, Hemse, Fårösund och Stenkyrka vet han inte på rak arm.
– Jag brukar säga att det är mellan 20 000 och 30 000 kvadratmeter, kontor, bostäder, industrihus och turistanläggningar, säger han och berättar att han har tittat på möjligheten att expandera även på fastlandet.
Tillsammans med andra står Johan Gate bakom First Hotel Kokoloko, som öppnar i juni, och satsningen på Tofta resort. Nästa stora bostadsprojekt är 120 nya hyres- och bostadsrätter på Terra Nova i Visby, samt i Hemse och i Klintehamn.
– Vi hoppas börja bygga under 2020, säger han.
Trenden tycker han är tydlig – många flyttar från landet mot stan och det är priset som styr var man har råd att bo.
– Menar vi allvar med att Gotland ska växa måste också Visby växa. Det här blir ett landmärke som står kvar och då har jag bidragit till samhällsutvecklingen, säger han om före detta tyglagret på A7.