Amorteringskrav kan ge tillfällig borusch

Från och med den första juni måste alla nya bolånetagare amortera två procent av bostadens värde. ”Att amortera är sunt”, säger mäklaren Jan Gudinge.

Foto: Henrik Radhe

Bostäder (GA)2016-03-22 11:00

Förra veckans besked från finansutskottet om amorteringskrav var väntat. Redan förra året skulle förslaget ha genomförts, men sköts på framtiden på grund av juridiska problem.

– Då blev det en väldig fart på marknaden. Priserna gick upp, säger Johan Gudinge, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Visby.

Han tror alltså att den stora köp- och säljruschen skedde redan 2015.

– Nu tror jag att det är lite lugnare, men det finns nog fortfarande de som vill göra affär innan det träder i kraft, så det kan påverka marknaden uppåt litegrann, säger Johan Gudinge.

På Handelsbankens kontor på Östercentrum i Visby har kunderna redan förberetts på förändringarna, menar Helena Leoj som är ställföreträdande kontorschef.

– Vi har haft amorteringskrav i flera år så jag tror inte att det blir så jättestor skillnad, säger hon.

Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, ser inte att förändringarna kommer att skapa en överhettad bostadsmarknad i vår.

– Det som kan hända är att de få som verkligen inte vill amortera kan skapa en rusch på små bostäder, för det är mest unga människor som inte har råd att amortera. Så det är den enda lilla effekten som jag kan tänka mig kommer nu, säger hon.

Annika Alexius ser en grupp som förlorar på det nya kravet. Det är förstagångsköpare, framförallt välutbildade unga som bor i storstäderna. Deras inkomster kommer att vara höga om tio år och det är då de kan amortera sina bolån.

– De skulle inte välja att göra så här. Det är dessutom samma grupp som bolånetaket, att du inte längre får låna till hela bostadens värde, slog emot. De har fått ta en ganska stor smäll för samhällsekonomiska åtgärder, säger hon.

Johan Gudinge menar att förstagångsköparna redan i dag kan ha svårt att ta sig in på fastighetsmarknaden.

– Jag tror fortfarande att det är svårare med de 15 procenten i kontantinsats. Det är en högre tröskel än att klara två procents amortering, säger han.

Samtliga är överens om att amortering är bra för både samhället och låntagare, men Annika Alexius tror att en reglering är fel väg att gå.

– Det bästa vore om man skulle kunna skapa en amorteringskultur istället för att ha ett krav som gäller för precis varenda en. I andra länder finns det undantag, som bankerna kan ge till en viss andel av sina kunder.

Då kan man låta bankerna göra en individuell bedömning, säger hon.

När amorteringskravet väl är genomfört, tror inte Johan Gudinge att det kommer att påverka de gotländska fastighetspriserna nämnvärt.

– Vi har en ganska hög och stabil prisnivå här. Jag tror inte att det kommer att hända så jättemycket. Räntan är väldigt låg och kommer nog att vara det under lång tid. Då är det jättebra om man passar på att amortera. Se det som ett sunt sparande, avslutar han.

Amorteringskravet

Så här ser förslaget ut: Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent av bostadens värde ska årligen amorteras med två procent av lånebeloppet.

Lån med belåningsgrad mellan 50 och 70 procent amorteras med en procent. Nya värderingar av bostaden får göras vart femte år.

Nyproducerade bostäder ska undantas från amorteringskravet i fem år.

Undantag från amorteringskravet ska kunna medges under en begränsad tid vid arbetslöshet och sjukdom.

Jordbruks- och skogsbruksfastigheter föreslås undantas från amorteringskraven.

Reglerna planeras träda i kraft den 1 juni i år. Den 1 maj lägger Finansinspektionen fram sitt slutgiltiga förslag till regeringen.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!