I den markanvisningstävling för kvarteret Signallottan på yttre A 7-området som Karsten Indes bolag vann var avsikten att det där skulle byggas hyresrätter.
Följande står i markanvisningsavtalet: ”...byggherren ska uppföra bostäder med upplåtelseform hyresrätt där innehavaren har rätt till varaktig förhyrning tillsvidare och utan avbrott”.
– Vi hade hela tiden planerat för det eftersom det var förutsättningarna, även om vi insåg att det skulle bli en riskabel affär, säger Karsten Inde.
Dagen innan avtalen skulle signeras i maj i år kom, utan föregående information eller förhandling, ett nytt avtalsförslag från Region Gotland, sänt via mejl.
Där fanns, enligt Karsten Inde, en aldrig tidigare diskuterad klausul tillagd om att vite om 10,4 miljoner kronor – dubbla köpeskillingen – skulle utgå om det istället byggdes bostadsrätter.
– Det öppnade plötsligt den här möjligheten. En styrelses uppgift är inte att se till att Gotland får fler hyresrätter, det är att företaget går bra, säger Karsten Inde.
LÄS MER: Karsten Inde bygger inte utlovade hyresrätter
Enligt det fastighetsvärderingsbolag i Stockholm som Indes bolag anlitat skulle produktionskostnaden av de tre etapperna om totalt 90 lägenheter bli 160 miljoner kronor och vid en omedelbar försäljning inbringa en vinst till företaget om åtta miljoner kronor.
– Det är en liten marginal. Skulle man hitta en fornlämning som gör att bygget står still rinner pengarna snabbt i väg, säger Inde.
För bostadsrätter är siffrorna helt andra, en motsvarande tänkt försäljning skulle ge Hemsehem mellan 20 och 30 miljoner kronor, efter att vitet betalats.
Karsten Inde menar att vitet var satt för lågt för att kunna avstå, i sammanhanget är 10,4 miljoner kronor en liten summa.
– Nu har det här slutat med att Region Gotland får in tio miljoner att använda sig av på något sätt.
Ser du någon moralisk aspekt i det hela, avsikten var dock att det skulle byggas hyresrätter?
– Det kan det absolut finnas. Vi har brutit ett avtal, vilket har upprört. Men vi har inte begått något lagbrott, vi har sett till våra företags bästa vilket är en styrelses enda uppgift.
Anders Lindholm är chef för regionens samhällsplaneringsenhet. Enligt honom är det första gången Region Gotland råkat ut för att någon gått ifrån villkor i en markanvisningstävling:
– Vår ambition var inte att det här skulle kunna användas som bakdörr. Det är svårt att binda fast en exploatör och stänga alla dörrar och ändå få något byggt, har han sagt till Gotlands Allehanda.
GT har sökt Anders Lindholm.