Vårsolen dansar in genom köksfönstren och får dryckerna på bordet att stråla av färger. Truls Nanneson och Hanna Tunberg öppnar flaskorna och dofter av saffran, örter, frukter och växter väller fram. Här på gården Hägvide i Boge håller ett nytt företag inom dryckes- och besöksnäringssektorn på att dras i gång. Men allt var egentligen en tillfällighet, baserad på längtan efter att ha kul tillsammans.
– Jag, Erik Broström och Hanna Tunberg har jobbat med dryck länge, säger Truls Nanneson som tillsammans med sin sambo Sopheia Wolmhed bor på gården.
I bilen på väg till Boge hade de två vännerna Erik, en av de drivande bakom Gotlands bryggeri, och Hanna, utbildad sommelier, för ett och ett halvt år sedan kommit på konceptet: Ett lokalt bränneri med tillverkning på gotländska råvaror.
– Jaha, tänkte jag. Mitt största huvudbry då var att det i den lokal det nu blir bränneri i låg en träbåt som jag skulle renovera, säger Truls Nanneson och berättar att han lyckades sälja kuttern till en man som faktiskt hade varit med och byggt den.
När namnet på aktiebolaget Boge bränneri var satt visade det sig att Erik Broströms mamma Birgit hade handdukar med broderade monogram på. Birgit Broströms två första broderade bokstäver fick bli logga och just nu bestäms vilka leverantörer som ska stå för flaskor och etiketter.
– Vi har inte satsat några jättepengar, var och en har gått in med så mycket som man har, säger Truls Nanneson och förklarar att de är överens om att satsningen ska få växa långsamt.
Alla tre har andra jobb vid sidan om, och har tagit in vännen Hannu Engelman som fjärde delägare och ankare när det gäller att starta och driva företag. Drivkraften är att ha kul tillsammans.
– Det är väldigt roligt med sprit. Jag tror att det handlar om att det är en essens med koncentrerade och rena smaker, där det händer saker fort när man gör något med ingredienserna, säger Hanna Tunberg och skickar runt glasflaskor med dofter av pors och citron som Truls odlat själv.
Just nu befinner sig satsningen i något som närmast kan beskrivas som ett "köksbordsstadie" av experimenterande med dofter, smaker och olika råvaror. Än så länge med köpt sprit som bas.
– Vi vill göra spriten själva från grunden, av frukt, bär, rotfrukter och av allt som går att jäsa och destillera till sprit, säger Hanna Tunberg.
Truls berättar hur han dammsugit antikvariat på gamla böcker om brännvinsframställan.
– Den äldsta boken är från 1730, böcker som är äldre har jag inte haft råd med, säger han och bläddrar i en trycksak från 1829 om ädla dryckers framställan.
Under tidiga krisår begränsades bränning av säd till sprit. Säden behövdes helt enkelt för att mätta folkets magar med bröd. Däremot omnämns spritframställan med linser och baljväxter, något som nyligen börjat odlas igen på Gotland.
– Det ska provas, säger Hanna Tunberg och berättar att hon även är intresserad av att använda pressrester från öns andra tillverkare av alkohol för att framställa brännvin.
I väntan på att lokalerna i gårdens verkstadsbyggnad ska bli färdiga och få sin stora kopparpanna fortsätter experimenterandet med smaker vid köksbordet. Vildäpplen, liksom gråpäron, ger speciell karaktär. I en annan flaska finns det som kan hamna under en huvudkudde på midsommar – sju sorters blommor i en blomstersnaps. Målet är att under hösten köpa in råvaror som behövs så lokalt som möjligt, helst från socknen.
– Ju närmare desto roligare, säger Truls Nanneson.
Redan till sommaren kan de första flaskorna brännvin serveras på utvalda gotländska krogar, men kontakter ska tas med Systembolaget för att nå en bredare marknad.
– Det här ska aldrig få bli jättestort. Vi vill kunna berätta spritens och vår egen historia, säger Truls Nanneson och förklarar att han och Sopheia ser fram emot att kunna öppna gården i lagom omfattning för besökare.
De tror att det finns intresse nog för att etablera sig som ett exklusivt besöksmål i Boge, tillsammans med andra aktörer som lockar nya besökare till ön.
– Kan vi få folk att komma till Gotland för att äta och dricka gott är det min dröm, säger Truls Nanneson.
Att flera andra de senaste åren har startat företag på Gotland inom nischen alkoholframställan tror de bara är en fördel och något som kan gynna dem alla.
– Som ensam producent har man svårt att synas. Vi ser fram emot branschkollegor, snarare än konkurrenter, säger Hanna Tunberg.