Paret med passion för pil

Att fläta i pil är enklare än du tror. Med några pinnar kan du skapa dekorativa och funktionella växtstöd, som blir som smycken i din trädgård. För några år sedan vaknade Gunnel och Gunnar Mannerviks passion för flätad pil.

Skulpturer. Gunnar Mannervik gör skulpturer av pil.

Skulpturer. Gunnar Mannervik gör skulpturer av pil.

Foto: Kerstin Klint

Bo bra2017-05-24 08:40

Det är inte svårt att hitta till Gunnel och Gunnar Mannerviks trädgård i Lau. Alldeles vid infarten kikar tre tranor som flätats i pil nyfiket fram. Bakom huset står en räv och vädrar morgonluft, tillsammans med en hare och en grizzlybjörn. Till och med vattentunnorna i plast har klätts med dekorativ pil.

– Jag har snöat in på att göra skulpturer av pil, säger Gunnar.

Intresset för att fläta i vackra naturmaterial vaknade för några år sedan när Gunnel gick en kurs tillsammans med en väninna för Marie Frölich på Langska huset i Visby. Därefter bar det av till Malmö för ytterligare en kurs. Där träffade hon kursledaren Steen Madsen från Danmark, korgmakare sedan 25 år tillbaka, som håller kurser över hela världen.

– Jag frågade om han ville komma till Gotland och ha kurs hos oss, och det ville han. I sommar är det faktiskt sjätte året han gästar oss. Vi kommer att ha en kurs mitt i sommaren som är fullbokad, och ytterligare en i höst.

Efter ett tag blev Gunnels man Gunnar smittad av fruns skaparlust.

– Det är ju så roligt och avkopplande att göra något tillsammans. Akta dig, du kan också bli biten, säger Gunnar med ett skratt.

Paret har en egen pilodling en bit från bostaden. När bladen fallit på hösten bär det av för att skörda årsskotten.

– Pil är förhållandevis lättodlad, vi har omkring tolv sorter i olika färger, berättar Gunnar.

I den före detta ladugården på gården har de inrett en ateljé där de skapar korgar, fågelholkar, växtkoner och mycket mer som säljs på marknader eller hemma på gården. På övervåningen av ladugården står buntar av pil prydligt sorterade efter sort, längd och tjocklek.

Gunnel visar entusiastiskt hur man kan jobba med olika tekniker, och att ingen sak blir den andra lik.

– Allt blir olika, det är så kul. Dessutom är materialet bra. Det håller länge, är miljövänligt, det blir inget spill och så förmultnar det.

Förutom pil kan man använda till exempel hassel, kornell eller liguster, växtmaterial som man kan hitta i en vanlig dikesren.

– Det ska vara ogrenade årsskott, helst inte förgrenade med sidoskott.

Men var noga med att fråga markägaren om du plockar på någon annans mark, betonar paret.

Innan Gunnel sätter igång att fläta en växtkon har hon lagt pilen i blöt i en vecka. Gunnel och Gunnar flätar för det mesta med barken på.

– Den ska inte ligga i blöt för länge, för då lossnar barken. När grenen går att böja utan att den knäcks är den färdig. Man kan fläta färska grenar, men de krymper. Men då kan man ju fylla på med lite extra grenar efter hand, förklarar Gunnel.

Att fläta i pil har fått ett riktigt uppsving de senaste åren. En trädgårdskon gör du på ett par timmar.

– Vem som helst klarar det här, det är inte avancerat alls. Det är jättemånga som håller på, och så finns det pilsajter överallt på Facebook och bra böcker där man kan lära sig. Det är ju så vackert med alla nyanser, berättar Gunnel entusiastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!