Ungefär 2 500 gotlänningar är blodgivare. Det är förhållandevis många, men de behöver bli ännu fler.
– Att det finns blod på morgonen är ingen garanti för att det finns på kvällen. Vi har fantastiska blodgivare, men bristsituationer kan snabbt bli akuta och en bred blodgivarbas är förutsättningen för ett välfyllt lager, förklarar Marie Stenberg som är sektionschef på Blodcentralen.
I går inleddes en lokal kampanj med filmer på sociala medier där motionsloppet Blodomloppet tillsammans med Länsförsäkringar, Destination Gotland och Geab vill få fler att ställa upp som blodgivare.
– Vi vill lyfta fram den bakomliggande orsaken till att vi håller på med Blodomloppet. Det är viktigt att bredda blodgivarbasen, förklarar Gustav Melén som arbetar för Blodomloppet i Visby.
På Blodcentralen i Visby försöker man hålla ett lager som både ska räcka till planerade operationer och till oförutsedda händelser, som exempelvis stora trafikolyckor.
Maria Axelsson, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen, tycker att det är bra att företagen går ut med sin blodgivarkampanj. Blodgivare kan flytta från Gotland eller börja ta en medicin som gör att de inte längre kan lämna blod. Och har man tatuerat sig eller rest till ett område där det exempelvis finns malaria får man inte heller lämna blod under en period.
– Kampanjen behövs. Det är viktigt att det finns blod och det är bra om vi är många som kan lämna, säger Maria Axelsson.
Blodgivarkampanjen pågår till den 16 september då den avslutas med Blodomloppet i Visby.