"Folk skulle ligga och dö..."

På torsdagen höll Birkagården i Visby öppet hus för att fira att det var på dagen tio år sedan verksamheten öppnade.

Birkagården.

Birkagården.

Foto: Dennis Pettersson

Birkagården 10 år2015-10-15 19:13

Den 15 oktober 2005 slog härbärget Birkagården i Visby upp sina portar för första gången. På torsdagen firades tioårsjubileumet med öppet hus i lokalerna, och föreståndaren Tommy Wissing mindes tillbaka till hur allt startade.

– För tio år sedan fanns en grupp i Visby som ansåg att det låg folk och sov på gator och i trappuppgångar på Öster i Visby. Den politiska ledningen vid den tiden trodde inte att så var fallet, men när de följde med på en nattvandring såg de hur verkligheten såg ut. Då beslutade de att stödja natthärbärget, berättar han.

Inger Harlevi (M) och dåvarande biskopen Lennart Koskinen var mest drivande i frågan om att starta ett härbärge i Visby. Björn Jansson (S), då socialnämndens ordförande i Gotlands kommun, lovade att kommunen skulle stå för en lokal om Harlevi och biskopen fixade det övriga. Efter många turer fram och tillbaka kunde man till slut slå upp dörrarna för hemlösa och missbrukare, något Inger Harlevi är glad för i dag.

– Björn Jansson stod vid sitt ord, det gjorde han verkligen. Det här är en så otroligt viktig verksamhet, som gör att ingen behöver sova ute. Den har även medfört att ett antal missbrukare varje år kommer till rätta med sina problem och kan skaffa sig egna boenden, jobb och ett bättre liv, säger hon.

Den 15 oktober 2005 stod en person på trappan när dörrarna öppnades. I dag sover 5-15 personer på härbärget varje natt, och mellan 50-70 personer besöker Birkagårdens dagverksamhet varje dag.

Enligt Tommy Wissing missbrukar 300-400 personer på Gotland alkohol eller droger dagligen, och för många av dem har Birkagården blivit en viktig del av livet.

– Verksamhetens roll märktes tydligt de fyra veckor vi tvingades stänga i somras för att personalen ska få semester. Då var det väldigt stökigt på Öster.

Hur skulle det se ut på stan om Birkagården inte fanns?

– Ungefär som under de fyra veckorna i somras. Folk skulle fara illa, och folk skulle ligga och dö på toaletterna på Öster. Polisen skulle ha mer att göra och akuten skulle bli överfull. Därför är det viktigt att verksamheten får bestå.

För att fira tioårsjubileumet bjöd man dagen till ära alla besökarna på ärtsoppa och saffranspannkaka.

Birkagården drivs som ett samarbete mellan Visby domkyrkoförsamling, Region Gotland, Röda Korset och föreningen Hela Vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om