I fredags drog stormen in över Gotland. Till en början gick SMHI ut med en klass 2-varning och flera båtturer ställdes in. Men det blev inte så häftiga vindar som vi väntat oss. SMHI gick ned till en klass 1-varning, ön klarade sig från större strömavbrott eller andra olyckor. Och då, när stormen i flera dagar bara var ett otroligt vackert väderfenomen, gav sig vår fotograf Tommy Söderlund ut och dokumenterade skådespelet. Här är hans ljudbildspel (till höger om du använder dator, över texten om du läser i mobilen)
Och Anette Jönsson, oceanograf på SMHI berättar lite om hur havet påverkas vid en storm:
– Den vackra turkosa färgen som kan uppstå efteråt kommer från när havet grumlas av kalk som rörs runt av vågorna, säger hon.
Kalken kommer dels från havsbotten men också, om det är högvatten, från det som vattnet drar med sig från våra stränder. Fenomenet blir extra tydligt på Gotland med de kalkrika bottnar och stränder vi har.
– När sedan solen reflekteras i vattnet blir det de här färgerna, fortsätter hon.
När vinden och våghöjden avtar fortsätter vågorna under vattnet att dra fram. De blir längre och djupare och kan nå så djupt som 80 meter. Det blir en omblandning på botten men de syrefria bottnarna nås inte av vågvattnet.
En storm kan också föra med sig det att temperaturen i havet sjunker. Det nedkylda ytvattnet rörs runt med vattnet under och hela havet blir svalare.