Vanligtvis har sparrisen inte tittat upp ur jorden så här års. Men i år är den rekordtidig, både under tunnlar och på friland. Otto Andersson i Bro är hobbyodlare sedan många år. Han odlar tillräckligt för att han ska kunna hålla gårdsbutiken öppen från det att primörerna gör premiär till dagarna före midsommar.
– Vid det laget är man ganska trött på att äta sparris.
Så här års pratar alla primörer. Mattidningarna fylls med recept och marknadsföringen av bland annat sparris är omfattande.
– Så var det inte i mitten av 90-talet när jag började odla. Men det är nog mycket de duktiga kockarnas förtjänst, som lyft fram sparrisen som de har gjort.
Det är inte bara sparrisen som är tidig i år, säger Otto Andersson. Kaipen och ramslöken har också haft bråttom att titta fram. Det är solen och värmen som gör det.
Otto Andersson odlar sparrisen både under plasttunnlar och på friland. Den första sparrisen han plockade i år hämtade han under en tunnel redan den 10 april.
70 år fyllda börjar han tycka att det är lite jobbigt med odlingarna men Otto Andersson ser flera år med sparrisodling framför sig.
– Det är så spännande varje år att se hur det går. Hur sparrisen på friland klarar sig mot frosten och när de första tittar upp, säger han och fortsätter:
– Men det är klart, jag rullar inte ut till odlingarna med rullator, då är det dags att lägga av.
Han tycker att sparrisen är godast att äta som den är, kanske med en klick smör till.
– Men nu ska jag avslöja en hemlighet. Det blir extra gott om man lägger i en sockerbit i kokvattnet, säger Otto Andersson och skrattar finurligt.