Här fortsätter listan:
Elarmaturerna utomhus saknar jordade ledningar.
Köksutrusningen står delvis på träklossar direkt mot klinkergolv.
Löst hängande ledningar med kabeldosor och kabelkontakter.
Ledningar som inte är dimensionerade för belastningen från köksutrustningen.
Ventilationstrummorna är inte inbyggda och tätade mot väggarna.
Frånluften i ventilationssystemet är inte rätt monterad.
Så kallade frånluftsdon saknas i ventilationstrummorna.
När Mostafa Abdel Ghafar och hans familj bestämde sig för att starta restaurang Smakhuset i Hemse var det en dröm som var på väg att bli sann.
Mostafa Abdel Ghafar är utbildad kock och har bland annat drivit restaurangen på Stora Karlsö och arbetat på Frimis i Visby. Nu skulle familjen satsa på en restaurang med bra mat och öppet året runt.
– Det behövs verkligen i Hemse och vi kände att det var rätt läge, säger Mostafa Abdel Ghafar.
Efter rekommendationer anlitade de ett företag från fastlandet för att rusta upp rummen som de hyr i gamla gummifabrikens lokaler.
– De sa att hantverkaren var bra. Han kunde göra allt, även el och ventilation. Jag köpte modern utrustning och satsade mer än 800 000 kronor.
När de öppnade våren 2014 var ombyggnationen ännu inte klar, men hantverkaren lovade att skynda på. Mostafa Abdel Ghafar började misstänka att allt inte stod rätt till och försökte få hjälp av någon annan hantverkare. Men det var omöjligt att hitta någon som hade tid. Till slut var det dags att besikta bygget. Besiktningmannen Olof Jakobsson höll på att tappa hakan när han kom dit.
– Det var ovanligt mycket fel. Fel lutning på golven, fel kablar till flera maskiner, vattenisoleringen är fel. Men det är framför allt elinstallationerna som är så illa gjorda att de är allmänfarliga. De är en stor brandrisk.
– Brandrisken gäller inte bara restaurangen utan också lokalerna vägg i vägg, alltså gamla gummifabriken.
Olof Jakobsson kom fram till att riskerna var så stora att man inte kunde garantera säkerheten om elen var påslagen. I mars i år var familjen Ghafar tvungen att stänga restaurangen.
Mostafa Abdel Ghafar har med hjälp av en jurist polisanmält hantverkaren för bedrägeri. Han driver också en civilrättlig process mot företaget. Och han är inte ensam om att vara missnöjd. Ytterligare en restaurang på Gotland har anlitat hanverkaren och även de ägarna är missnöjda.
Familjen har inte gett upp drömmen om en egen restaurang. Under tiden jobbar de som anställda på andra ställen.
– Jag vill berätta om det här för att varna andra och tala om vad som kan hända, säger Mostafa Abdel Ghafar.
Hantverkaren kommenterar detta: "Allt är bara påhitt". Läs artikeln HÄR (länk)