I år utfärdades bevattningsförbudet på Gotland tidigt, den 15 april. Nivåerna i de stora vattenmagasinen ligger fortfarande mycket under de normala, trots riklig nederbörd under sommaren. Några omfattande brott mot bevattningsförbudet har inte rapporterats till regionen, men personalen på VA-avdelningen gör inte heller några egna kontroller. Det kommer dock in en del tips om personer som tvättar bilar eller fasader. Den yttersta åtgärden vid missbruk är att stänga av vattnet, men för att det ska hända måste regionen först skicka en skriftlig varning och ge personen chansen att avbryta den otillåtna vattenanvändningen. Att den sortens åtgärder vidtas är ovanligt.
– Men vi hade en person för något år sedan där vi till slut stängde av vattnet, men då satte han själv på ventilen igen. Det slutade med att vi fick svetsa igen brunnen, säger Leif Thomsson, enhetschef på vattenavdelningen på Region Gotland.
Utöver Gotland har 25 andra kommuner bevattningsförbud. Branschorganisationen för vattenleverantörerna Svenskt vatten anser att landets kommuner bör få större möjligheter att slå ner på brott mot bevattningsförbudet. Den rådande ordningen, där en skriftlig varning måste utfärdas och den felande får två veckor på sig att åtgärda sitt missbruk, är inte tillräcklig, menar Svenskt vatten. De har inget konkret förslag på hur skärpningen skulle kunna utformas, men hoppas att politikerna ska intressera sig för frågan.
– Det finns få restriktioner och då blir det ett problem upprätthålla bevattningsförbudet. Det är svårt att kommunicera allvaret med förbudet om det inte får konsekvenser, säger Fredrik Vinthagen, pressekreterare på Svenskt vatten.
I huvudsak menar han att det handlar om att avskräcka människor från att bryta mot reglerna.
– Saker som är förbjudna att göra, men som inte har något straff tar de flesta inte på samma allvar, säger Fredrik Vinthagen som samtidigt ser problem i hur kontrollen ska skötas.
Samma fråga ställer sig Leif Thomsson på Region Gotland. Personalen på vattenenheten har i dagsläget inte tid att åka ut och göra kontroller om de inte kan göra det på vägen ut till ett annat jobb.
– Vi är få som jobbar på sommaren redan som det är. Skarpare regler kräver också mer personal om vi ska kunna efterleva dem.