Under de 20 år som Jan Åhlberg hållit i trådarna har man som mest flugit i 150 timmar under perioden maj till och med augusti.
I sommar är den noteringen dubblad med råge, ett rejält rekordår vad gäller skogsbrandsövervakning för Frivilliga flygkåren.
– Vi slutar på 380 timmar, två flygningar om dagen fram till mitten av augusti. Det har slitit hårt på såväl personal som maskiner, säger han.
Någon större skogsbrand har de dock, tack och lov, aldrig behövt larma om. Endast några enstaka bränder har noterats, då har det varit skogs- och jordbruksmaskiner som orsakat gnistbildning med en snart släckt eldsvåda som följd.
– Men man har sett hur otroligt torrt det varit, bevattningsdammar med knappt något vatten och alldeles brunt på fälten, säger Jan Åhlberg.
Alla dessa patrulleringar, vilka anbefallts av Storstockholms räddningscentral, har slitit hårt på personalen. Vid varje tvåtimmarsflygning krävs en pilot och en spanare ombord på något av de två- eller fyrsitsiga propellerplanen som hyrs av Gotlands flygklubb.
– Vi har gått runt på omkring 20 piloter och 15 spanare, även sommargotlänningar som är piloter har fått rycka in för att vi skulle få ihop schemat, berättar Jan Åhlberg.
Även servicen av flygmaskinerna, vilken ska ske efter var femtionde flygtimme, har varit problematisk. Servicemekanikerna är för få för dessa mängder flygtimmar, helt enkelt.
Brandflyget finansieras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och upphandlas på respektive ort av länsstyrelsen. Årets säsong är nu över och upphandlingen inför nästa sommar är inte påbörjad.