Här ska kryssningsgästerna välkomnas

Galgbergets naturreservat ska rustas och handikappanpassas, i samma stil som på Södra Hällarna. Den ekonomiska satsningen är möjlig, tack vare kopplingen till kryssningsbesökarna.

Natur. I området finns stora naturvärden och unik miljö.

Natur. I området finns stora naturvärden och unik miljö.

Foto: Henrik Radhe

Besöksnäringen2017-04-29 05:15

För två år sedan satsades tre miljoner kronor, varav staten stod för hälften, på Södra Hällarna. Nu ska regionens andra naturreservat, Galgberget norr om stan, få en liknande genomgång. Louise Billqvist arbetar tillsammans med stadsträdgårdsmästaren Pernilla Johansson, också projektledare för infrastrukturen kring kryssningskajen, med planeringen.

– Vi har haft dialog med de lokala turoperatörerna. Högklint är svårt att utöka trafiken till, vägen dit är för smal och går inte att breddas. Galgberget tillsammans med Södra Hällarna blir alternativ, säger Louise Billqvist.

Till galgens 44 meter över havet kommer kryssningsresenärerna att bussas. Utsikten är magnifik med det egna fartyget i fonden och Högklint i bakgrunden.

– Platsen är rätt bra i dagsläget, men här finns ingen toalett och vi vill se över hur informationen ser ut, säger hon.

Tillsammans med samma konsult som var med och anpassade Södra Hällarna ser regionen just nu över vad som behöver göras på Galgberget. Grillplatser, hårdgjorda gångar anpassade för rullstolsburna och bänkar kommer att kosta pengar. Men genom att koppla Galgberget som besöksmål till kryssningskajens infrastruktur kan regionen få del av statlig medfinansiering.

– Vi tittar på hur mycket skyltar och bänkar vi behöver, sedan vet vi vad det kommer att kosta. Men det handlar inte om de summorna som på Södra Hällarna, säger Pernilla Johansson.

Hon hoppas komma i gång med arbetena redan under hösten, för att naturreservatet ska vara anpassat och klart att välkomna de första kryssningsgästerna till våren 2018.

– Man kan bli avsläppt med buss och ha möjlighet att promenera ner till stan, säger hon och blickar ut över havet medan koltrastarna sjunger för fullt.

Regionens strävan är att få fler människor att komma ut och njuta av naturen.

– Det är unikt att ha två naturreservat så nära stan, men så olika, säger Pernilla Johansson.

Redan i dag används Galgberget av många för att promenera eller att rasta sina hundar. Lars Belke tar en lång promenad minst en gång om dagen tillsammans med sin hund Leni. Han månar om den orörda naturen och vill inte ha för stora förändringar eller för mycket folk.

– Det är bra som det är i dag. Öppnar man upp blir det mer som en park, säger Lars Belke.

Men Pernilla Johansson och Louise Billqvist försäkrar att intrången blir av den mindre skalan.

– Vi tittar på små justeringar på Kärleksstigen där det är blött och lerigt och vi tittar på material som passar in, säger Pernilla Johansson.

Fakta:

Naturreservatet Galgberget bildades 1998.

Syftet var att bevara ett geologiskt, biologiskt och kulturhistoriskt intressant område från exploatering.

Ett populärt strövområde för allmänhetens friluftsliv.

Tillsammans med Södra hällarna öns två kommunala naturreservat.

Naturreservatet består av 55 hektar.

Av dem är 5 hektar barrskog, 13 hektar lövskog, 21 hektar hällmark, 11 hektar öppen gräsmark samt mindre våtmark och stigar.

Platsen för galgen når 44 meter över havet.

Nedanför rasbranten löper Kärleksstigen med rik vegetation av bland annat ramslök.

Andra intressanta växter är skärblad, stenfrö, pipört och gotländsk haverrot.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om