Deras planer gick åt ett helt annat håll. Meningen var att dra igång det gamla hotellet i Bromölla där familjen bodde fram till slutet av augusti i fjol.
Men istället hamnade de på en boendeanläggning utanför Klintehamn på Gotland.
– Det var Pigge som fick in oss på det här projektet, berättar Valla.
Pigge Werkelin, alltså. Den gotländske entreprenören som de av en händelse träffat och lärt känna i thailändska Koh Lanta där Valla, Joakim och de två döttrarna tillbringar några vintermånader varje år.
– Han började plötsligt berätta om Björkhaga och jag fattade ingenting. Varför för just oss? Han visste ingenting om oss, säger Valla då vi ses i restaurangen som just nu står under renovering.
Men så är det, en entreprenör känner igen en annan entreprenör på små detaljer; uppfinningsrikedom, noggrannhet och sättet att våga leka fast åren faktiskt gått.
Valla och Joakim lyssnade med ett öra men gav det vid hemkomsten till Sverige ändå chansen.
– Joakim flög hit och tittade, när han stod på stranden ringde han mig och sa ”det här måste vi bara göra!”. Tänk så lite man vet om livet, skrattar hon.
Sagt och gjort, i augusti flyttade familjen till ett hyrt hus i Brissund och efter fyra vintermånader i Thailand – där barnen Elina, 14 och Ella, 12 då går i skola – ser de nu en månad efter hemkomsten fram mot sin första sommar på Gotland.
Tidigare har de främst varit verksamma i resebranschen, rest över hela världen och arrangerat resor både hit och dit. Nu är fokus att göra Björkhaga strandby till ett ”häng” mer än bara under de heta sommarveckorna.
Idéerna är många; som specialveckor för volleyboll, cykel och i framtiden nya innesporten padel. Valla var tidigare ordförande i Bromölla padelklubb och avser att lämna in bygglovsansökan för två padelbanor på Björkhaga.
Huvudmålet är att ha fart på anläggningen sex till åtta månader om året.
– Utanför sommarveckorna blir det fokus på mat och gemenskap, restaurangen är hjärtat i anläggningen, säger hon.
Familjer ser inte flytten till Gotland som att enbart driva Björkhaga, för dem är det så mycket större. Det handlar om att utveckla hela , så har känslan blivit sedan de så smått börjar lära känna bygden.
I samband med att de tog över var det domedagsrubriker i lokalpressen, ”allt” i Klinte var på väg åt skogen.
Och sådant inspirerar förstås en entreprenör:
– Ju fler som sa ”det går inte”, desto mer taggade blev vi. Nu känns en framåtanda i hela samhället som är otroligt roligt att vara en del av. Jag har verkligen blivit förälskad i den här platsen, säger Valla.
Just nu pågår renoveringen för fullt. Restaurangen ska få en vit exteriör, det ska byggas en lounch och invändigt ska allt rustas upp och en liten närbutik ska färdigställas.
Någon gång i maj räknar de med att öppna för säsongen.
– Åh vad jag ser fram mot det, jag längtar efter att få bjuda in ortsborna på kaffe och kaka. Det här är ett projekt vi gör från hjärtat, säger Valla Sigurdadottir.