Så värnar turisterna om miljön

Mer än hälften av alla semesterfirare tänker på miljön. Bland de unga är andelen ännu högre. ”Man får göra det man kan”, säger 14-åriga Hanna Emilsson på Gotlandssemester.

Lisa Rådenman flyger inte, men välkomnade i onsdags barnens vän som bott i Australien 10 månader.

Lisa Rådenman flyger inte, men välkomnade i onsdags barnens vän som bott i Australien 10 månader.

Foto: Henrik Radhe

Besöksnäringen (GA)2019-07-27 11:00

Mer än hälften av turisterna som besöker Gotland tänker på miljön under semestern. Fyra av tio väljer också just att semestra i Sverige, istället för att flyga utomlands. Det visar en färsk undersökning från Novus. En liten bit ifrån miljöstationen på Norderstrands camping bor familjen Karlsson/Emilsson från Bodafors i Småland.

– Vi har köpt husvagn i år och tänker vara turister på hemmaplan. Att åka utomlands belastar miljön mer, säger Terese Karlsson.

Som nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen väljer hon bort flyg.

– Vi flög förra året och nu lär det dröja till nästa gång, säger hon.

Under sin Gotlandssemester försöker familjen minska användningen av engångsartiklar i plast.

– Vi tänker på att diska mer istället och det finns sopsortering på campingen, säger Terese Karlsson.

Hemma i Bodafors sorterar de också, och äter helst kött från vilt som pappa Niclas Emilsson jagat.

– Det belastar inte miljön som till exempel nötkött, säger han och berättar att 14-åriga dottern Hanna nyligen tagit jägarexamen.

Hon är inställd på att leva mer miljömedvetet än vad de senaste generationerna har gjort.

– Jag tänker att jag kanske inte ska resa så mycket när jag blir större och åka mer kollektivt. Det kanske redan är kört – men man får göra det man kan, säger Hanna Emilsson.

Varannan svensk uppger att de väljer bort plast- och engångsprodukter på semestern. Vid Snäck är Daniele Busá från Stockholm på väg för att bada, med vad som ser ut som en plastkasse i handen.

– Kassen återanvänder jag, sedan sopsorterar jag, säger Daniele Busá och visar att den faktiskt är klimatsmart.

Den är tillverkad av sockerrör vilket, enligt en etikett, släpper ut 7,5 ton koldixid på en miljon kassar. 40 ton koldioxid mindre än samma mängd vanliga kassar i plast.

Kassar och annat avfall som inte sorteras är något som upprör Lisa Rådenman. Hon flyttade till Gotland för fyra år sedan och tänker på miljön, bland annat när hon reser.

– Vi har inte flugit sedan vi flyttade hit – bara jag en gång när jag skulle till Stockholm med jobbet, säger hon och berättar att familjen är nyfikna på att ta tåget till södra Europa på tågluff.

Handla second hand och välja lokalproducerat från Gotland, utan miljöbelastande transporter hit, är andra val som Lisa Rådenman gör. Även i mataffären.

– Jag köper närodlat, säger hon.

Var tredje tillfrågad väljer också ekologiskt när de handlar. Det är något som familjen Gustafsson på Ungesmiss gård i Stenkyrka märker.

Eva och Magnus ställde om till ekologisk produktion för snart 25 år sedan.

– Vi märker en ökad omsättning, säger Elin Gustafsson som tillsammans med sin man Göran tog över 2015.

I gårdsbutiken är det fler kvinnor än män, och fler yngre, som handlar grönsaker. Att fler kvinnor än män väljer grönt på tallriken visar också Novus semesterundersökning. 34 procent av de tillfrågade kvinnorna äter mindre kött, motsvarande andel för männen är 18 procent. Miljömedvetenheten och att många frågar för att veta mer märks tydligt bland familjen Gustafssons kunder.

– Jag får ofta frågor om klimat och folk tycker att det är svårt. Vi brukar säga att det är bra att välja svenskt, säger Göran Gustafsson.

Fakta

52 % – tänker på miljön under semestern.

59 % – återvinner hushållsavfall.

51 % – undviker plast/engångsartiklar.

41 % – semestrar i Sverige, inte utomlands.

40 % – undviker att flyga.

35 % -– minskar matsvinnet.

33 % – åker kollektivt.

32 % – äter ekologiskt.

27 % – äter mindre kött.

19 % – semestrar hemma.

19 % – cyklar istället för bil/taxi.

Ungdomar och kvinnor är mer miljömedvetna än män.

62 % – av kvinnorna tänker på miljön.

34 % – äter mindre kött, ­motsvarande siffra för ­männen  är 18 %.

Källa: Novus/Novasol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om