Flera restaurangägare har svårt att hitta personal i sommar och några kan tvingas sänka ambitionsnivåerna med till exempel enklare lunchmenyer och kortare öppettider.
Magnus Larsson,ordförande i Krögarföreningen, försöker hitta olika vägar för att lösa situationen.
– De sista åren har det varit svårt att hitta kvalificerad personal. Dessutom förväntas marknaden växa ytterligare, vilket skapar ännu större utmaningar, säger han.
Adam Spångberg, även han ordförande Krögarföreningen, har dragit ner på sin verksamhet på Amarillo för att få ihop ett schema.
– Våren är alltid stökig och det är tufft att hitta personal. Folk bestämmer sig senare och senare men det brukar lösa sig i slutändan.
Det finns bemanningsföretag men det kan bli en dyr lösning.
– Konkurrensen är stenhård. Det är verkligen arbetstagarens marknad.
De restaurangägare som lyckas få kockar, brottas sedan med boende.
Bakfickan i Visby innerstad, som har öppet året runt, har brist på både serveringspersonal och kockar men hoppas att det ska lösa sig.
– Jag har lyckats ta hit en gammal vän, säger Gustaf Kristiansson som äger krogen tillsammans med Christoffer Forsgren och Malin Bergström.
Under sommaren behövs tolv personer för att hålla igång krogen. En kock och en servis saknas.
– Det har aldrig varit lätt att hitta personal men i år känns läget lite hopplöst, säger Christoffer Forsgren.
Alternativet är att förenkla konceptet eller stänga någon dag i veckan.
– Stänga är egentligen inte ett alternativ. Sommarens verksamhet är det vi lever på resten av året. Då är det bättre att göra om menyerna, men det är inte något vi gjort tidigare, säger Christoffer Forsgren.
Han berättar att det gick ut 60 kockar om året när han utbildade sig och idag är det kanske 16 i varje årskull.
Mer utbildning är ett sätt att lösa personalbristen.
– Vi har ett samarbete med vuxenutbildningen där vi nu ska utbilda fler kockar, säger Magnus Larsson.
Camilla Jåfs, utbildningsledare på Kompetenscentrum berättar att de har en ettårig kockutbildning.
– Vi har utökat platserna från tio till tolv. Fler får inte plats i vårt skolkök, säger hon och berättar att det är väldigt många som vill gå utbildningen.
Att göra branscher mer attraktiv är en annan metod.
– Höjd status med möjlighet att göra karriär, är ett sätt att locka fler till yrket, säger Adam Spångberg.
Vägen dit kan vara att få igång en högskoleutbildning.
– Vi har pratat med Campus Gotland om en yrkeshögskoleutbildning i Visby. Där är vi inte riktigt än, säger Adam Spångberg som berättar att han uppfattat att Campus Gotland är intresserade.
Det finns flera högskolor i landet med olika inriktningar inom restaurangbranschen, bland annat i Grythyttan där man till exempel har ett treårigt program i ämnet Kulinarisk kock och måltidskreatör med möjlighet att forska vidare i ämnet.
Gotlands besöksnäring har en kort säsong, vilket också gör det svårare att rekrytera personal.
– Vi kan jobba tillsammans för att säsongen på Gotland ska bli längre. Gotland Gastronomy hålls nu både vår och sommar och är ett exempel på säsongsförlängning, säger Magnus Larsson.