"Vi är till för allmänhetens behov"

Allmänheten måste kunna använda larmnumret 112. Så när telefonnäten inte fungerade fullt ut kallades brandmän ut till öns brandstationer.

Tommy Gisslevik är beredd att ta emot larm från personer som inte kommer fram till 112 den vanliga vägen.

Tommy Gisslevik är beredd att ta emot larm från personer som inte kommer fram till 112 den vanliga vägen.

Foto: Sofie Regnander

Beredskap2019-01-02 23:40

Brandförmannen Tommy Gisslevik har arbetat inom räddningstjänsten på Gotland sedan 1986. Han har tidigare aldrig varit med om något liknande. Men natten till torsdagen var det dags. På grund av osäkerhet kring hur telefonnäten skulle fungera efter stormen så bemannades brandstationerna runt om på ön.

LÄS MER: VMA Telefonnätet fungerar inte fullt ut

Tommy Gisslevik var på plats vid stationen i Burgsvik från niotiden på onsdagskvällen.

– Jag blev inringd av stationschefen eftersom Geab inte fullt ut kan garantera strömförsörjningen till masterna för telefonin. Strömavbrott har ju förekommit på flera ställen, även om vi på Sudret hittills varit ganska förskonade, säger han.

Strax efter niotiden kom ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där räddningschefen på Gotland uppmanade allmänheten att vid behov av nödsamtal till larmnumret 112 bege sig till närmaste brandstation om man inte kan ringa på normalt sätt.

– Här har vi tillgång till tre system. Förutom den vanliga telefonin har vi Rakel, alltså radiokommunikation och så har vi dessutom tillgång till en tyfon som kan larma ut över Burgsvik lokalt, säger Tommy Gisslevik.

På dörren till brandstationen har han satt upp en lapp med texten "Knacka på fönster 1 och 2", i det fall han skulle lyckas få sig en stunds sömn under nattpasset.

– Halv två blir jag avlöst.

Hur länge gäller den här beredskapen?

– Hittills är det sagt att vi skall vara på plats fram till tiotiden på torsdag förmiddag. Men det kan ändras. Vi är till för allmänhetens behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om