Öns småbåtshamnar får fler besök. När siffrorna för 2018 räknats samman har en ökning på 11 procent noterats.
– Siffrorna är för hela landet, men ökningen på tio-elva procent gäller också Gotland, säger Dick Netterlid, generalsekreterare för Riksföreningen Gästhamnar Sverige.
Förklaringen till att fler småbåtsägare tog ut sina båtar och angjorde en hamn är enkel: Vädret var perfekt.
– Det här betyder väldigt mycket för hamnarna. Sedan 2007 har det varit väldigt mycket av nedgång, men för tre år sedan började det plana ut, säger Dick Netterlid.
Sedan 2007 har antalet besök minskat med 35-40 procent.
LÄS MER: Svagt intresse för att driva öns gästhamnar
Det finns en svårlöst ekvation för dem som driver småbåtshamnar. Besökarna gör av med drygt 80 procent av sina pengar utanför hamnen, det gör att finansieringen blir knepig.
– Det här är ett jätteproblem. Jämfört med övrig besöksnäring har vi också högre moms, 25 procent. Vi vill ha samma momssats som den övriga näringen, alltså 12 procent, säger Dick Netterlid.
På Gotland har regionen kommit med förslag till fyra båtklubbar; att de ska få köpa småbåtshamnarna i Gnisvärd, Hallshuk, Lännahamnen i Slite och Flundreviken i Visby.
– Det vill vi också göra. Det här är något vi har funderat på ganska länge. Väder, vind och tidens tand har gjort att det behövs en del underhållsarbeten. Sen vill vi också muddra för att större båtar ska kunna gå in, säger Olle Håkansson, hamnfogde vid Flundrevikens båtklubb.
LÄS MER: Fortsatt strid om planerna för Vändburg
En stor fördel med att småbåtshamnarna byter ägare är att det kan bli billigare att renovera dem. Smidigare blir det sannolikt, då Region Gotland är skyldiga att göra en upphandling varje gång arbeten ska göras.