Häng med in i Gotlands ginfabrik – kokas för fullt

Den ädla drycken lanserades i somras och blev väl mottagen av landets ginälskare och krogar. GT har gått husesyn i det lilla destilleriets nya fabrik i Barlingbo.

Snart ska ginfabriken få en full buteljeringslina. Då är det färdigfyllt för hand för kompanjonerna.

Snart ska ginfabriken få en full buteljeringslina. Då är det färdigfyllt för hand för kompanjonerna.

Foto: Jenny Nilsson

Barlingbo2022-11-11 20:05

Det är inte stort men det blänker bra om apparaturerna i lokalen där den gotländska ginen blir till. Nu producerar de dessutom en glögg. Och deras brygder säljer riktigt bra.

– Det har gått över all förväntan faktiskt och rullat på. Vi kom ju ut somras, men lite sent om man hade fått välja. Men vi fick fina reaktioner av många restauranger, turister och lokalbefolkningen och de köpte på bra, säger Mathias Jöhnk som äger företaget tillsammans med kompanjonen Sakarias Ronquist.

Det ser ut som ett galet laboratorium i ett barnprogram. Men det är dyrbara droppar som kommer ur grejorna.
Det ser ut som ett galet laboratorium i ett barnprogram. Men det är dyrbara droppar som kommer ur grejorna.

Produktionen är modest men den lilla anläggningen droppar på. 

 – Vi har väl legat på 1 000 till 1 500 flaskor i månaden. Just nu är det lite mindre, men vi har å andra sidan glöggen som säljer som smör. Den gör vi på egenplockade äpplen som vi har mustat. Sen kokar vi en viss del av den här musten med julkryddor, lite apelsinskal och ingefära. Efter det blandar vi ihop det hela med mycket av vårt gin och toppar upp med päronsprit.

Ginen kryddar fabrikanterna bland annat med myskmadra som växer vilt på nästan hela Gotland, rosmarin som inte finns på ön men är starkt förknippad med lamm och det gotländska köket och backtimjan som det finns gott om lokalt.

Själva spriten köper man dock in.

– Det roligaste är inte att vara i fabriken. Det är att vara ute och träffa intressanta människor och berätta om produkten. Det är ju ganska trist att stå och kolla på en destilleringsmaskin som droppar sakta. Det är ju inte så vidare roligt att stå och fylla flaskorna manuellt heller. 

Han fortsätter:

– Men nu har vi köpt en hel buteljeringslina som vi kommer ha full rulle på inom någon vecka. Den kommer kunna trycka ut 800 flaskor i timmen. Så då slipper vi den här manuella handpåläggningen och kommer kunna fokusera på det som är kul och där man gör nytta på riktigt, säger Mathias Jöhnk.

Snart ska ginfabriken få en full buteljeringslina. Då är det färdigfyllt för hand för kompanjonerna.
Snart ska ginfabriken få en full buteljeringslina. Då är det färdigfyllt för hand för kompanjonerna.

Men 800 pavor i timmen kommer ni väl aldrig producera?

– Jo alltså, vi kommer göra det, men det är ju för att trycka igenom buteljeringsfasen snabbt så man kan lägga tid på annat. Vi har dock aldrig satt upp några konkreta mål för då låser man sig bara på det. Men vi är snabbfotade och flexibla.

Du har aldrig ångrat att du blev spritfabrikant?

– Nej, men ibland undrar man ju om man tagit sig vatten över huvudet när man står här med maskiner på fem ton som kostar flera miljoner. Det saknas ju alltid något. Men det är ändå en pojk- och pensionärsdröm, skrattar Mathias Jöhnk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!