Antalet människor som kommer, främst från Rumänien, för att tigga på Gotland, har en längre tid legat på mellan 40 och 50 stycken. Under sommaren har många av dem tältat eller bott i sina bilar vid ett anvisat ställe nära P18-spåret. Där finns det tillgång till toalett och kök. Men när kylan kommer växer behovet av att få tak över huvudet.
– Senast den första november vill vi kunna erbjuda någon form av boende, säger Röda Korsets verksamhetschef Göran Wahlqvist.
Förra vintern erbjöd frivilligorganisationer, med bidrag från regionen, boende på Axelsro söder om Visby.
– Vi har tillgång till det huset även i vinter men det är för litet. Drömbilden vore att få tag på ett boende där man har kök och gemensamt utrymme på bottenplan och två sovsalar, en för män och en för kvinnor, på våningen över. Det här ska ju inte bli deras permanenta hem.
LÄS MER: Så använder de pengarna de tigger ihop
Frivilligorganisationerna har samlat hjälpen till EU-migranterna i projektet Vinternatt och genom det har man haft ett första mötet med regionen. Efter årsskiftet har regionen inga pengar avsatta till hjälp för migranterna.
– Vi har fört diskussioner i positiv anda. Men samtidigt har regionen en besvärlig ekonomisk situation nu, säger Göran Wahlqvist.
Förra vintern öppnade många gotlänningar sina hem för dem som kommit för att tigga.
– Men det är inte lika många privatpersoner som ställer upp längre, säger Göran Wahlqvist.