När näringsverksamheten i Byggnadshyttan Gotland AB och Byggnadshyttan Eld AB gick i konkurs för ett år sedan förlorade stiftelsen över fem miljoner kronor, pengar som man inte får tillbaka nu när konkursbonas tillgångar på nära tio miljoner kronor är på väg att fördelas. Stiftelsen finns inte med bland de 60-talet fordringsägarna.
– Vi förlorade mycket pengar genom avskrivningar, men är ändå glada över att ett nytt bolag har tagit över verksamheten och vårt varumärke och att kompetensen finns kvar. Och det ser ju ut att gå bra för dem, säger stiftelsens ordförande Lars Danielson.
Stiftelsen hade enligt senaste årsredovisningen ett eget kapital på 2,2 miljoner kronor i början av 2016. Ingen av stiftarna (Samfälligheten Gotlands kyrkor, Gotlands Museum, Region Gotland och Riksantikvarieämbetet) vill skjuta till mer pengar. Därför finns ett beslut om att avveckla stiftelsen – när pengarna är slut.
– Vi fortsätter med vårt andra ben, kunskapsspridning, så länge vi har pengar kvar, säger Lars Danielson.
Stiftelsen Byggnadshyttan har dokumenterat sin verksamhet i sju årsskrifter, den senaste över verksamheten 2013-2014. Nu leder Gotlands Museums chef Lars Sjösvärd redaktionskommittén som arbetar med nästa, som ska sammanfatta hela epoken med Byggnadshyttan sedan starten 1986.
– I samband med att boken kommer ut tänker vi även arrangera ett seminarium, säger Lars Danielson som tror att det blir någon gång efter nästa sommar.
Stiftelsen bildades för att lägga grunden för ett företag med uppdrag att vårda och underhålla kulturhistoriskt värdefulla byggnader på Gotland, i första hand ön medeltida kyrkor. Länge drevs företagsverksamheten direkt av stiftelsen, men 2013 bolagiserades den och näringsverksamheten samlades i tre bolag. Dessa fick ekonomiska problem under förra året och två försattes i konkurs i september förra året.
Vid sidan av byggverksamheten har stiftelsen haft ett uppdrag som kunskapsspridare genom att utbilda hantverkare, sprida kunskap om byggnadsmaterial och utveckla hantverksmetoder.
– Vi har ännu projekt om husklimat i kyrkor och tjärbränning igång och tänker starta ytterligare ett. Vi vill få ungdomar som går gymnasiets byggprogram att intressera sig för frågor om byggnadsvård, säger Lars Danielson.
Under förra året bytte stiftelsen en rad ledamöter. Torsten Gislestam, Lars Grönberg och Maria Brunskog plus fyra suppleanter lämnade sina platser. Nya är Eva Westeman, Christer Granegård och Lars-Magnus Lahne som ordinarie ledamöter, med Ola Björkqvist, Göte Johansson och Jörgen Renström som suppleanter.
Något datum när stiftelsen ska vara avvecklad finns inte. Men Lars Danielson tror att det kommer att ske under 2018.