Ökad sopdumpning som upprör

Antalet anmälningar om dumpning av sopor har nästan fyrdubblats på ett år. Anders Wahlby upptäckte inte bara att någon tippat sopor utan dessutom att den anonyme sopdumparen satt eld på avfallet.

Olagligt. Att dumpa skräp är ett miljöbrott och att elda sopor är också ett brott. Anmälningarna om sopdumpningen har flerdubblats.

Olagligt. Att dumpa skräp är ett miljöbrott och att elda sopor är också ett brott. Anmälningarna om sopdumpningen har flerdubblats.

Foto: Eleonor Svensson

Avfall (GA)2016-03-31 06:00

Det var på påskdagen som både Anders Wahlby och hans granne uppmärksammade den brinnande avfallshögen. Metall, keramik, glas och plast i en enda röra hade dumpats i närheten av bostadshuset.

– Jag blev förbannad. Att åka runt och göra på det här viset. Att göra eld och sedan dra härifrån. Risken för skogsbrand är stor och det bor faktiskt folk här, säger Anders Wahlby och tillägger att den aktuella dagen blåste det så pass kraftigt att en av Gotlandsfärjorna ställdes in.

Anders Wahlby är långtifrån ensam om att göra ovälkomna sopupptäckter. På Region Gotland har miljö- och hälsoskyddskontoret märkt en stor ökning av antalet anmälda fall av otillåtet avfall som lämnats i skog och mark.

– Det har ökat ordentligt. Om det beror på att fler anmäler eller om det beror på att nedskräpningen ökar vet jag inte, säger Åke Edvinsson, handläggare på miljöenheten.

År 2014 var antalet anmälningar till Region Gotland 74 stycken, men förra året ökade den siffran dramatiskt. 269 anmälningar gjordes.

– Det är mycket skräp överallt, tyvärr. Det är bara att åka längsmed någon av 140-vägarna så ser man det, säger Åke Edvinsson.

När en anmälan inkommer åker Åke Edvinsson ut och dokumenterar nedskräpningen och om det är regionens egen mark får den se till att det städas, annars blir det markägaren som får ta hand om det.

Åke Edvinsson letar alltid efter spår efter den som dumpat soporna. Det har hänt att han hittat ett namn eller en adress på ett kuvert eller en tidning.

– Då polisanmäler jag alltid. Det gör vi också om det är stora mängder eller farligt avfall, säger han, men konstaterar samtidigt att inga av hans anmälningar har lett till att någon straffats.

– Man måste i princip ta dem på bar gärning annars är det svårt att bevisa, säger han.

Under den gångna påskhelgen, då dumpningen i Hejde skedde, var samtliga återvinningscentraler på Gotland stängda. Anders Wahlby funderar över om inte det kan ha bidragit till att avfall dumpats olovligt.

Claes Friberg, som är chef för återvinnings- och slamenheten, förklarar att det gjorts försök med påsköppet både förra året och året dessförinnan.

– Det kom ungefär en fjärdedel jämfört med en vanlig dag, men det kostade oss det dubbla att ha öppet. Det kostar mer än det smakar, konstaterar han.

Lagen

Förbudet mot nedskräpning, som är reglerat i miljöbalken, gäller på platser där allmänheten har tillträde eller insyn, och det riktar sig till alla – även markägare.

Den skyldige kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Det handlar om nedskräpning av större föremål eller i stor omfattning.

Källa: Håll Sverige Rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om