Den nya lagen, som alltså träder i kraft vid årsskiftet, innebär att den avgift som en kommun tar ut i samband med bygglovsärenden ska reduceras när handläggningstiden tar för lång tid. När det gäller bygglov eller förhandsbesked har den sökande rätt att få ett beslut inom tio veckor, och när en person anmäler åtgärder som inte kräver bygglov ska anmäler få ett beslut inom fyra veckor.
Enligt den nya lagen ska avgiften reduceras med en femtedel varje vecka som tidsfristerna överskrids.
Region Gotlands bygglovsenhet har sedan flera år haft problem med långa hadnläggningstider, men de senaste två åren har man arbetat hårt för att få bukt med problemen. Enligt Bo Eriksson, chef för bygglovsenheten, börjar det arbetet nu ge resultat.
– Arbetet har gett frukt, och vi har betat av en del i vår ärendebalans. Under de här två åren har vi rekryterat 25 personer och påbörjat ett långsiktigt arbete för att få kontroll på bygglovshanteringen, säger han.
Han säger dock att det fortfarande finns mycket kvar att göra, och i och med den nya lagen behöver man få upp hastigheten ytterligare. Därför antog politikerna i byggnadsnämnden på måndagen en åtgärdsplan som förhoppningsvis ska se till att tidsfristerna inte överskrids. En av huvudpunkterna i åtgärdsplanen är att bli snabbare de tre första veckorna av handläggningstiden.
– Vi har haft svårt att granska ärenden under de tre första veckorna, men det ska vi bli bättre på nu. Det blir hårdträning för personalen nu under hösten så att det här fungerar när lagen träder i kraft, säger Bo Eriksson.
Kommer ni att klara att ge beslut i alla ärenden inom tio veckor?
– I dag klarar vi det inte helt och hållet, men målet är ju att vi ska klara av det efter årsskiftet. Det är det vi jobbar mot, och vi hoppas vara i fas tills dess. Samtidigt är det ju ingenting vi kan garantera, men hösten fram till lagändringen kommer att bli viktig.
LÄS MER: Bygglovskön har blivit allt kortare
Redan innan åtgärdsplanen satts i verket har dock bygglovskön minskat. I början på augusti rapporterade GA att antalet bygglov som väntar på beslut sjunkit från 602 till 397 under perioden januari-maj i år.