Så många asylsökande bor på Gotland i dag

Vintern 2015-2016 skakades världen av en av de största flyktingströmmarna i modern tid. Under början av år 2016 bodde 1 200 asylsökande på Gotland – en siffra som nu minskat avsevärt.

Kalle Risp och Cecilia Krook arbetade flitigt under hösten 2015 med asylmottagandet på ön.

Kalle Risp och Cecilia Krook arbetade flitigt under hösten 2015 med asylmottagandet på ön.

Foto: Henrik Radhe

Asylmottagandet2017-01-27 08:00

Oroligheterna världen över tvingade miljontals människor att fly sina hem under år 2015 och 2016. Vissa av dem valde att fly till Sverige, och några av dem placerades i sin tur av Migrationsverket på Gotland. I mars förra året bodde ungefär 900 asylsökande på öns asylboenden eller privat, plus 255 ensamkommande barn och ungdomar.

– I början av 2016 kunde det komma 20 ensamkommande i veckan, säger Region Gotlands integrationsstrateg, Cecilia Krook.

När regeringen valde att strama åt reglerna och införa tillfälliga uppehållstillstånd minskade flyktingmottagandet avsevärt. Det senaste halvåret har sju av åtta asylboenden på Gotland stängt. I dag finns 350 asylsökande på ön som bor på asylboendet i Klintehamn eller som är egenbosatta. Därutöver finns 175 ensamkommande barn och ungdomar, varav vissa har redan fått uppehållstillstånd. Det betyder att antalet asylsöknade på ön har mer än halverats – från omkring 1 155 asylsökande barn och vuxna i mars 2016, till 525 stycken i dag.

– Både regionen och civilsamhället gjorde ett väldigt bra jobb förra året. Gotland är väldigt bra på att hantera akuta händelser som den stora flyktingströmmen. Nu är det långsiktiga arbetet, med allt från att ordna boende till att hjälpa dem att komma i på arbetsmarknaden, den stora utmaningen, säger Cecilia Krook.

Under 2016 anvisades 192 personer som fått uppehållstillstånd till Gotland, och i år räknar man med att 277 personer anvisas till ön. Dessvärre är det dock många av de som fått uppehållstillstånd som tackar nej till Gotland.

– Våra politiker på Gotland har som vision att det ska finnas asylboende på Gotland. Vi tänker att om man har haft sin asylperiod på ön så är det större chans att de vill vara kvar, säger Cecilia Krook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om