Coronasmittan har nått Gotland. Stora delar av svenskt näringsliv spår en kraftig nedgång. Flera företag rasar på börsen och har redan bedömt konsekvenserna av corona så kraftiga att man för sig av med personal. Ett exempel är hotellkedjan Scandic som under torsdagen aviserade att man varslar hela 2 000 anställda om uppsägning, ungefär hälften av bolagets personal.
Gotlandsresor, som äger och driver Scandic Visby i Visby hamn, är dock inte direkt påverkade av kedjans besked om varsel eftersom de har ett franchise-avtal.
– Precis som för andra företag bevakar vi utvecklingen hela tiden. Utifrån den information vi får försöker vi jobba proaktivt, för allas säkerhet. Man hade önskat sig en spåkula, men den har vi inte, säger Carina Hammander, vd för Gotlandsresor.
Vad gäller antalet bokningar för Scandic Visby har man märkt en viss nedgång.
– Vi har hittills haft några enstaka avbokningar, men än så länge inga större.
När GT besöker ett gäng hotell och krogar i Visby under fredagen vittnar flera om att det blir glesare mellan kunderna, men att det är för tidigt att dra några slutsatser om hur smittoutbrottet kan påverka.
Dock är det flera som tagit till konkreta åtgärder för att kunna ta emot gäster men ändå undvika smittspridning. Restaurang Matsalen på Strand Hotel är ett exempel.
– Vi har tagit bort en del bord för att få ett mer betryggande avstånd mellan gästerna i matsalen, och vi desinficerar ytorna i lokalen före lunch och kvällsservering. Vi har också infört möjligheten att hämta mat istället för att äta här, säger hotellets vd Hanna Wiman.
Ni är ett av de större Visbyhotellen. Hur har bokningarna påverkats?
– Hittills har det varit en avbokning av ett större sällskap. Annars är det inga ändringar alls. Vad gäller sommaren är det ännu svårt att sia, säger Hanna Wiman.
För Clarion Hotel Visby, med drygt 200 rum, går man inte ut med exakt hur corona påverkat än, men Visbyhotellets vd Viktoria Andersson menar att ägarkedjan Nordic Choice nu upplever det största raset i bolagets historia.
– Påbokningstakten har minskat med 50 procent för samtliga hotell. Det är oerhört höga siffror och det värsta vi sett sedan kedjan bildades på 90-talet. För att trygga jobb och verksamhet långsiktigt så behöver vi anpassa bemanningen efter efterfrågan.
Hon hoppas att inga uppsägningar blir nödvändiga i Visby.
– Förhoppningen är att den kraftiga nedgång vi sett på grund av viruset dämpas så att vi inte behöver skiljas från våra kollegor. I dagsläget är det svårt att sia om sommaren.
Kalk Hotel med sina 20 rum på Strandgatan i Visby har snarare märkt en uppgång i antal bokningar på sistone, menar receptionisten Josef Mundt.
– Men det vi hört är att gäster vill veta hur avbokningsreglerna ser ut. I övrigt har inte avbokningsflödet stuckit ut vare sig närmsta veckorna eller månaderna.
Han är en av de som tror att corona kan få fler att vilja resa till Gotland.
– För vårt hotell har vi fler bokningar än vanligt. Corona kan vara på gott och ont. Svenskar känner kanske att en inrikesresa i sommar är tryggare, vilket ju skulle vara positivt för oss på Gotland.
Abbe Younan som driver restaurang Pinchos i Visby, vittnar om att färre tycks gå ut och äta i Visby just nu.
– I går kväll var det nästan helt döttv hos oss efter kvart i åtta på kvällen. Visby var en spökstad när man tittade ut på gatan. Men när jag pratar med vänner som driver krog i Stockholm har de det betydligt värre, där är det katastrof, säger Abbe Younan.
Pinchos i Visby inför också nya rutiner för att möta corona.
– Vi börjar inom kort med takeaway, det är ett nationellt beslut uppifrån Pinchos-kedjan enbart på grund av corona för att restaurangerna inte ska behöva stänga. Ett annat exempel är att vi nu alltid dukar borden med bestick och servetter för att folk ska slippa hämta det själva, säger Abbe Younan.
Han är också en av de som tror på en potentiell uppgång för Gotland.
– Men får vi en uppgång är det också viktigt att samhället har en beredskap för att många människor kommer hit samtidigt.
Ricardo Bandelli som driver pizzeriorna Mille Lire i Visby märker ingen nedgång än, men säger att man som krögare får kämpa på även om det blir en dipp i antal gäster.
– Både anställda och gäster måste tänka positivt. Men det får bli mindre pussande och kramande nu på ett tag.
Nu på tisdag håller Gotlands Förenade Besöksnäring ett möte för hela näringen där man ska diskutera hur corona påverkar Gotland för näringsidkare.