Direktivet, som var uppe under tisdagens regionstyrelsesammanträde, gäller för perioden 2020-2023. I stora drag ändrades direktivet inte från det förslag som lagts fram från regionstyrelsförvaltningen , förutom på två punkter. Nämligen de som handlar om ekonomisk styrning och finansiella mål.
Oppositionen yrkade på att de ekonomiska kraven i ägardirektivet inte ska vara specificerade, en linje man fick med sig SD på.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) var märkbart besviken efter sammanträdet.
– Jag är förvånad över oppositionens sätt att med stöd av SD driva igenom att vi inte ska ställa några som helst ekonomiska krav på Gotlandshem. Det är att helt abdikera från ansvaret som ägare, att inte våga ställa krav. Det krävs såväl god soliditet som avkastning för att kunna egenfinansiera nybyggnation av bostäder.
Efter diskussion klubbades de nya formuleringarna, som alltså gick emot förvaltningens förslag. I förslaget fanns ett krav att Gotlandshem årligen skulle ha en direktavkastning på 4 procent och en soliditet efter kommande treårsperiod på minst 25 procent. Detta ströks och kvar blev den något luddigare formuleringen att bolaget "ska drivas enligt affärsmässiga principer".
Håkan Ericsson, S-ledamot, säger:
– Ett alltför tufft ekonomiskt krav från ägarna kan leda till att Gotlandshem tvingas sälja lägenheter. Vi har tillit till bolagets styrelse, och tror att de fixar det själva utan att köra bolaget i ruin.
Ägardirektivet ska ännu godkännas av regionfullmäktige.
Fotnot: Texten har korrigerats. I den tidigare versionen stod det felaktigt att man i Gotlandshems gamla ägardirektiv haft krav på direktavkastning om 4 procent och en soliditet på 25 procent. Men detta var förvaltningens förslag till nytt direktiv 2020-2023, vilket alltså röstades ner av oppositionen med SD. I det gamla ägardirektivet fanns ett vinstkrav på 7 miljoner kronor för Gotlandshem, men däremot saknades helt soliditetskrav.