Så skadades helikoptern vid olyckan i Visby

Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Visby är sedan förra veckan tagen ur trafik efter en olycka. Nu berättar Sjöfartsverket om hur incidenten gick till.

En nytagen bild visar helikoptern med det skadade landningsstället i Visby.

En nytagen bild visar helikoptern med det skadade landningsstället i Visby.

Foto: Sjöfartsverket

Nyheter2019-11-06 20:41

I veckan kunde GT berätta att Sjöfartsverkets helikopter hade skadats i samband med en övning i Visby. Helikoptern togs direkt ur trafik och Sjöfartsverket berättar nu hur den aktuella incidenten gick till.

Övningen det handlade om har som syfte att träna enmotorlandning. Det är en del av utbildningsplanen för nyanställda piloter. Övningen genomförs först åtskilliga gånger i simulator av de blivande piloterna. 

Landningen i Visby demonstrerades först av en erfaren instruktör, och därefter övades eleverna. Vid det tredje landningstillfället hamnade man i för hög sjunkhastighet och helikoptern kom då ner för snabbt mot marken vilket skadade en del av landningsstället, skriver Sjöfartsverket. En publicerad bild visar helikoptern parkerad i hangaren på Visby flygplats lutande med ett krökt landningsställ. 

Några personskador uppstod aldrig vid händelsen.

Men skadorna på helikoptern bedöms vara omfattande och en noggrann bedömning och reperationsåtgärder kommer att utföras tillsammans med helikopterleverantören Leonardo Helicopters, skriver Sjöfartsverket. Dock kan man i dagsläget inte uttala sig om hur lång tid detta kommer ta.

En rapport är insänd till Transportstyrelsen och en anmälan har gjorts till Statens haverikommission.

Att en av Sjöfartsverkets helikoptrar står still innebär en resursbrist, men verkets ansvariga säger att Visby över tid kan komma att få en helikopter på plats även innan den skadade lagats.

Bilden visar det skadade landningsstället.
Bilden visar det skadade landningsstället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!