Nordisk delegation till Gotlands landsbygd

Mellan den 2 och 4 oktober kommer en forskardelegation från Nordiska ministerrådet till Gotland, bland annat ska en utflykt till Östergarnslandet göras tillsammans med utvecklingsbolaget Nygarn.

I det gamla skolhuset i Katthammarsvik hålls den 3 oktober en middag för forskarna.

I det gamla skolhuset i Katthammarsvik hålls den 3 oktober en middag för forskarna.

Foto: Mona Staflin

Nyheter2019-09-27 12:11

Nordiska ministerrådet är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland. Rådet jobbar bland annat med att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030. I början av oktober skickas en delegation ur samarbetet för att lära sig mer om den gotländska landsbygden. Deras schema är späckat men en av de lokala organisationerna som får chansen att visa upp sitt arbete för landsbygden är utvecklingsbolaget Nygarn. 

– Regionen har tipsat delegationen om oss, vi ska visa upp vad vi arbetat med sedan Nygarn startades. Vi kommer visa upp arbetet med vatten och avlopp här i Östergarnslandet. Det kommer också pratas om Landsbygdsutveckling 2.0, ett samarbete mellan oss och Regionen för att lyfta landsbygden, säger Gunnar Bendelin, ordförande för utvecklingsbolaget Nygarn.

Delegationen går under namnet Nordregio och är en sammansättning av forskare som forskar bland annat i utvecklingen av landsbygdsområden i Norden. Den tredje oktober ska besökarna åka på rundtur för att titta på lokala sevärdheter i Östergarnslandet. Bland annat ska reningsverk och lammproduktion betas av från tur-listan. 

– Jag är själv inte på plats när delegaterna kommer men det känns väldigt stort ändå. Det är häftigt att få visa upp vad vi jobbat med och på kvällen ska en stor middag hållas i skolhuset också, säger Gunnar Bendelin.

Karta: Östergarn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!