Med bubbel i glasen och tilltugg kom ett par hundra personer till Gotlands Museums nyårstal som hölls i bildstenshallen på Fornsalen i Visby under måndagen.
2019 års bok ur serien Gotländskt Arkiv handlar om gotländska mattraditioner under titeln "Bordet är dukat". Antikvarie Birgitta Zerpe och museipedagog Lars Kruthof berättade om ny forskning kring vad och hur man åt på Gotland förr i tiden. En av de viktigaste födorna var strömmingen, som under en period blev så sällsynt kring Gotland att man tvingades importera tusentals silltunnor från Norge, berättade Lars Kruthof.
Museets chef Susanne Thedéen nyårstalade om året som varit och vad 2020 kommer att bjuda på. Gotlands Museum har ett bra år bakom sig, men det handlar inte om ett rekordår besöksmässigt.
– Vi hade en fantastisk museisommar, och en förklaring är att kryssningsgästerna ökat. För dem är museet ett av de största besöksmålen.
En av de satsningar som kommer inledas 2020 är att uppdatera den så kallade basutställningen, museets största, om det förhistoriska Gotland.
– Den har över 50 år på nacken. Det är viktigt att hålla den uppdaterad med ny forskning för att kunna visa upp gotländsk historia på ett modernt sätt, säger Susanne Thedéen.
En stor del handlar om att hitta finansiering. I flera etapper kan en uppdatering kosta uppemot tio miljoner kronor över tid enligt Susanne Thedéen.
Ett annat arbete som är högaktuellt under året är försöken att behålla en fungerande konstscen i Visby. Konstmuseet i Visby stängde ju i höstas efter att inomhusklimatet var så dåligt att konsten riskerade ta skada.
– Vår absolut viktigaste fråga är att skapa ändamålsenliga lokaler för konstmuseet. Vi har avsatt medel för ett projekteringsarbete och för diskussioner med Region Gotland på högsta nivå. Politikerna har också gett "tummen upp" för medel till ett högkvalitativt konstmuseum, säger Susanne Thedéen.