Klonarkiv och rekordbesök trots torkan

Gamla gotländska trädgårdsväxter räddas i en genbank som blir nytt dragplåster till Botan. Trädgården lider av torkan men gläds åt rekordpublik.

Dagliljor och många av de andra unika gotländska sorterna måste skyddas mot fåglar när de är nyplanterade. Bonnie Öhman, Anki Hallin och Lasse Pettersson tror att det nya klonarkivet med gotländska trädgårdsväxter kommer att bli ett populärt inslag i Botan.

Dagliljor och många av de andra unika gotländska sorterna måste skyddas mot fåglar när de är nyplanterade. Bonnie Öhman, Anki Hallin och Lasse Pettersson tror att det nya klonarkivet med gotländska trädgårdsväxter kommer att bli ett populärt inslag i Botan.

Foto: Henrik Radhe

Nyheter2019-09-26 17:11

Förra veckan kom lådvis med rötter med posten till Gotland. Växterna har samlats in inom POM, Programmet för odlad mångfald, på Statens lantbruksuniversitet vid Alnarp i Skåne. Av 2 200 sorter som hittats under tio års inventering runt om i landet kommer 50 från gotländska gårdar, där donatorerna dessutom har fått berätta växternas egna unika historia.

– Det som är speciellt är att växterna har en historia som går att spåra minst tillbaka till 1940-talet, säger Anki Hallin och berättar om Toftatulpanen, den mörkt röda tulpanen som blommade sommaren 1940 när donatorns mamma kom till gården.

Genbanken vid Alnarp ställde frågan för flera år sedan om Botan var intresserad av att bli lokalt klonarkiv. Att växterna finns på två ställen gör bevarandet säkrare och de två trädgårdarna kan fungera som backup för varandra. Tillsammans har kollegorna Anki Hallin och Bonnie Öhman, de två helårsanställda i Botan, planterat och lagt grunden till att en helt ny avdelning bokstavligt talat kan växa fram i DBW:s botaniska trädgård. 

– Här är en liljekonvalj från Ljugarn som användes i en gotländsk brudbukett 1944, säger Bonnie Öhman.

Just nu syns inte mycket ovan jord av vare sig konvaljen eller de andra lokala sorterna, men till vårens invigning ska det spira i de åtta odlingslådorna av stål som tillverkats för projektet. För varje av de 25 perennerna och lika många lök- och knölväxterna får DBW 300 kronor om året i ersättning, pengar som kommer från Jordbruksverket.

– Vi blir en del av andra klonarkiv i Sverige och det är väldigt roligt för oss. Det är kulturhistoriskt intressanta växter och jag tror att det här blir jättekul för gotlänningarna, säger Bonnie Öhman och berättar att skyltar nu ska tas fram där besökarna kan läsa växternas egen historia.

Besökare har det i sommar varit gott om, med enorm tillströmning mycket tack vare nya kryssningskajen.

– Nästan alla kryssningsturister kommer hit i grupper och det kan vara precis fullt med folk, säger Anki Hallin.

Exakt siffra saknas, men antalet har passerat 400 000 personer, en ökning med omkring 100 000. Torka och vattenbrist har gjort att gräsmattor fått lämnas åt sitt öde och dött. Två rabatter har också lagts igen när vattnet tagit slut. En räddning vore stora nedgrävda tankar under parkeringen.

– Att vattnet inte räcker till är vår största utmaning, säger Anki Hallin.

Liljekonvaljen från Ljugarn ingick i en gotländsk brudbukett 1944.
Liljekonvaljen från Ljugarn ingick i en gotländsk brudbukett 1944.
Karta: DBW:s Botaniska trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!