Kalkbrytning ställs mot naturvärden i domstol

På måndag inleds Mark- och miljödomstolens prövning om Cementa får tillstånd att bryta kalk i ytterligare 20 år. Positionerna är fortsatt låsta.

Cementa är landets näst största källa till koldioxidutsläpp i landet, men har också satt upp en målsättning om att vara klimatneutrala till 2030. Förhandlingen inleds på måndag och den pågår till och med fredag då parterna håller sina slutanföranden.

Cementa är landets näst största källa till koldioxidutsläpp i landet, men har också satt upp en målsättning om att vara klimatneutrala till 2030. Förhandlingen inleds på måndag och den pågår till och med fredag då parterna håller sina slutanföranden.

Foto: Gunnar Britse

Nyheter2019-09-27 08:07

På måndag inleds en vecka som kommer att vara avgörande för frågan om fortsatt kalkbrytning i Slite. Cementa har ansökt om att få fortsätta bryta kalk och utöka sin täktverksamhet. Länsstyrelsen motsätter sig att bolaget får tillstånd och de kompletteringar som bolaget skickat in under våren och sommaren har inte fått myndigheten att ändra ståndpunkt. 

– Ansökan, som den är formulerad, bör avslås av domstolen, säger Åke Mauritzson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen. 

Fem personer från Länsstyrelsen på Gotland ansluter till förhandlingarna som hålls i Donners event på Mellangatan i Visby. De huvudsakliga argumenten som förs fram är att det hotar vattenförsörjningen i området, samt att naturvärden hotas. Det handlar dels om miljön vid brottet och skyddade naturtyper och arter inom Natura 2000-områden längre bort. Cementa beskriver frågan om tillstånden som avgörande för bolagets framtid på Gotland och bolagets vd kommer att vara på plats i Visby under förhandlingarna.

– Det är jätteviktiga dagar för oss, det är viktigt för att få en långsiktighet i vår verksamhet, säger Magnus Ohlsson, vd för Cementa.

Han vill inte spekulera kring hur företaget ska agera om det blir ett nej till ansökan. Blir det ett ja räknar de med att beslutet överklagas. Fabriken i Slite är Cementas största anläggning i Sverige och levererar drygt 60 procent av den cement som används i Sverige. Företaget har en mindre anläggning i Skövde, där fick de för en tid sedan grönt ljus att fortsätta bryta kalk.

– I Skövde var det en lång process med överklaganden, men som till slut kom fram till ett ja till täktansökan. Tillståndet sträcker sig 15 år framåt och det var en lång process att nå dit. Det är svårt att jämföra de frågeställningar som var aktuella i Skövde med de som är i Slite. Det är väldigt olika områden biologiskt. Däremot har vi lärt oss en hel del av det juridiska förfarandet, där är processerna lika, säger Magnus Ohlsson.

Domen rörande brytning i Skövde överklagades av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Naturskyddsföreningen Skövde, samt ett antal privatpersoner. Vid förhandlingarna i Visby nästa vecka deltar även privatpersoner som kommer att påverkas av Cementas verksamhet. Region Gotland säger ja till Cementas ansökan, men i sitt remissvar finns ett villkor. 

– Vi tillstyrker ansökan under förutsättning att det inte påverkar vattensituationen. Det är en ganska tuff skrivning, sa Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, i samband med att yttrandet presenterades.

Företaget har meddelat att de är intresserade av att delta i regeringens miljösatsning kallat klimatklivet och knyter medverkan till tillståndsprocessen.  

– Vi måste ha den trygghet som finns i ett tillstånd för att sedan våga ta de investeringar som krävs för att kunna klimatanpassa vår verksamhet. Jag är själv övertygad om att vi måste gå åt det hållet.

Cementa är landets näst största källa till koldioxidutsläpp i landet, men har också satt upp en målsättning om att vara klimatneutrala till 2030. Förhandlingen inleds på måndag och den pågår till och med fredag då parterna håller sina slutanföranden. På fredagen hålls så kallad syn, då de inblandade är ute på fältet vid de områden som ansökan avser. Något avgörande om ansökan kommer inte att komma i nästa vecka, domstolen kommer avsluta veckan med att meddela vilket datum domen kommer att offentliggöras.

Magnus Ohlsson, vd för Cementa AB. Han kommer att vara på plats i Visby under rättegången.
Magnus Ohlsson, vd för Cementa AB. Han kommer att vara på plats i Visby under rättegången.
Täktansökan

Mark- och miljödomstolen ska avgöra om Cementa får tillstånd för befintlig och utökad täktverksamhet vid Filehajdar och Västra brottet. Den planerade täktverksamheten skulle innebära en utökning med totalt 46 hektar. Vid täkten i Filehajdar vill företaget bryta djupare än tidigare. Ansökan gäller ett uttag på 3,8 miljoner ton kalksten per år under tjugo år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!